KRAFT

Lavere strømpriser for husholdningene

BILLIGERE: Strømprisene er på vei nedover for husholdningene.
BILLIGERE: Strømprisene er på vei nedover for husholdningene. Bilde: Trond Isaksen/Statnett
Jannicke Nilsen
11. apr. 2007 - 11:26

Strømprisen for husholdningene var i gjennomsnitt 29,3 øre/kWh i første kvartal i år, viser Statistisk Sentralbyrås gjennomgang.

Dersom en sammenligner prisen med siste kvartal i fjor, har strømprisen vært 26 prosent lavere i årets tre første måneder, eksklusive avgifter og nettleie.

Over 5000 spart

Det betyr at en familie som bruker 20.000 kWh i året sparte 5.400 kroner, om en tar utgangspunkt i en reduksjon fra 103,6 øre/kWh i fjerde kvartal i fjor til 76,6 øre/kWh i første kvartal i år.

Nettleien er naturlig nok mer stabil, fordi den ikke påvirkes av variasjoner i nedbør og temperatur. I første kvartal var nettleien i snitt på 23,6 øre/kWh, eksklusiv mva og forbruksavgift på elektrisk kraft. Det er om lag det samme som året før.

Elspot billigst

Strømkunder med fastpriskontrakt betalte mest for strømmen, noe som er naturlig når prisene er på vei ned. For husholdninger med 1-års fastpriskontrakt var gjennomsnittlig strømpris 34,2 øre/kWh, mens strømkunder med andre fastpriskontrakter betalte 34 øre/kWh.

For de med variabel pris var prisen første kvartal 30,1 øre/kWh, mens det aller billigste var kontrakter tilknyttet elspot med 25,7 øre kWh.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.