NETTARKIV

Lavere priser innen industri

Camilla Aadland
14. jan. 2009 - 11:23

Prisene sank innenfor olje- og gassutvinning, kraftforsyning samt industri og bergverksdrift, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kraftig opp og kraftig ned

Innen industri og bergverksdrift sank prisene for tredje måned på rad mot slutten av fjoråret, med et fall på 2,2 prosent fra november til desember. Årsaken er lavere priser på raffinerte petroleumsprodukter og metaller.

Årsveksten fra 2007 til 2008 i prisene innenfor industri var på 6,3 prosent. Første halvår steg prisene kraftig, etterfulgt av en tilsvarende kraftig nedgang siste halvdel. Denne utviklingen ble mye styrt av prisene innenfor oljeraffinering og metallindustri.

Lavere metallpriser

Innenfor kjemisk industri og næringsmiddelindustri steg prisene gjennom året, og det bidro til at den samlede prisnedgangen for industrien mot slutten av 2008 ble dempet, skriver SSB.

For metallindustrien som helhet falt prisene i 2008 med 2,7 prosent i forhold til året før. I store deler av 2008 var det forskjellig utvikling for ikke-jernholdige metaller i forhold til andre deler av metallindustrien, der ikke-jernholdige metaller gikk ned i pris, mens produsentprisene for annen metallindustri gikk opp.

Prisene på ikke-jernholdige metaller sank med 14,1 prosent fra 2007 til 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.