ENERGI

Lavere kraftpriser gir Statkraft inntektsfall

– Markedsforholdene endret seg betraktelig fra de ekstreme prisene i tredje kvartal i fjor, da de var drevet av energikrise og krig i Ukraina, sier konsernsjefen.

Christian Rynning-Tønnesen, administrerende direktør i Statkraft, rapporterer om lavere inntekter i årets tredje kvartal.
Christian Rynning-Tønnesen, administrerende direktør i Statkraft, rapporterer om lavere inntekter i årets tredje kvartal. Foto: Eirik Helland Urke
10. nov. 2023 - 08:26

Statkraft la fredag frem selskapets resultater for årets tredje kvartal. 

Kvartalsrapporten viser at kraftkjempen hadde netto driftsinntekter på 10,6 milliarder kroner i kvartalet. Det gir et inntektsfall mot fjorårets 13,2 milliarder kroner – da energikrisen skapte ekstraordinære markedsforhold.

– Markedsforholdene endret seg betraktelig fra de ekstreme prisene i tredje kvartal i fjor, da de var drevet av energikrise og krig i Ukraina. Statkraft leverte likevel stabil drift, verdiskapende energidisponering og lønnsomme markedsaktiviteter, som alle bidro til å opprettholde solide resultater tross mye lavere priser, sier Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Underliggende ebit falt til 4,9 milliarder kroner, mot 9,0 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i fjor, mens resultat etter skatt var 4,4 milliarder kroner, mot 3,8 milliarder kroner i tredje kvartal 2022.

Normaliseringen av energimarkedene fortsatte, og med våtere værforhold falt kraftprisene 84 prosent i Norden og 76 prosent i Tyskland, sammenlignet med de ekstraordinært høye prisene i samme kvartal i fjor, opplyser selskapet.

Flere investeringer

Statkraft har en bred portefølje av vann-, vind-, sol- og batteriprosjekter under utvikling, hovedsakelig i Norden og Europa.

Gjennom kvartalet har Statkraft kjøpt en sol- og vindutviklingsportefølje i Irland på 758 MW. Selskapet har investert i solprosjektet Clonfad på 176 MW i Irland, og nettstabiliseringsprosjektet Swansea på 69 MW i Storbritannia.

Statkraft kjøpte også 39 vindparker i Tyskland og Frankrike med en installert effekt på 337 MW.

– Verden trenger mer fornybar energi nå, mer enn noen gang. Vi arbeider derfor hardt for å opprettholde og utvikle våre fleksible vannkraftverk samtidig som vi trapper opp vår satsing på vind på land, havvind, sol og batterier. Det er vårt bidrag til å sikre fremtidens nullutslippssamfunn, sier Rynning-Tønnesen.

Øke effekten på vannkraftverk

Statkraft fortsetter også selskapets ambisiøse arbeid for å øke den installerte effekten på dagens vannkraftverk i Norge, heter det videre.

Frem mot 2030 vil Statkraft doble reinvesteringene og vedlikeholdet i vannkraften til fire milliarder kroner årlig, og starte arbeidet med fem store effektoppgraderinger.

– Ambisjonen er å øke den installerte effekten med 1500-2500 MW. Tre av prosjektene vi vurderer er Mauranger, Aura og Alta, sier Rynning-Tønnesen.

Statkraft kjøpte i oktober to svenske selskaper som utviklinger vindkraftprosjekter. Mesteparten av porteføljen består av prosjekter i en veldig tidlig fase, med et samlet potensial på 16.000 til 17.000 MW vindkraft på land og inntil 21.000 MW på havvind i svenske farvann.

Statkraft fortsetter å trappe opp prosjektaktivitetene for å nå ambisjonen om å bygge 2500-3000 MW fornybar energi årlig fra 2025, økende til rundt 4000 MW innen 2030, opplyses det. Den nåværende utviklingstakten er 1000 MW per år. 

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen kan smile tilfreds over å ha lagt bak seg nok et rekordartet år.
Les også

Statkraft: Nest beste resultat noensinne

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.