PRODUKSJON

Laser-sensasjon

31. juli 2000 - 12:48

Den nye laseren gir andre typer lys enn de gamle, noe som gjør det mulig med raskere signaloverføring i CD-spillere og liknende. – Denne nye «plast-laseren» kan også gjøre det mulig å lagre data mer kompakt enn før, sier forskningssjef Bertram Batlogg hos BL til avisen New York Times.

I en laser pumpes elektrisk energi og/eller lys inn i et apparat, og stimuleres til å opptre i form av samsvingende lysbølger som så slippes ut i apparatets ene ende. Man har da skapt en såkalt koherent lysstråle med tildels meget høyt energiinnhold.

Lavere energiinnsats

Den nye teknikken gjør det mulig å oppnå koherent, kraftig lys med vesentlig lavere energiinnsats enn tidligere. – Med tiden vil den nye lasertypen, som baseres på et krystallisert benzenmateriale kalt tetracen, kunne produseres rimeligere enn dagens lasere, materialet kan dessuten gis omtrent den geometriske form man ønsker. Det er liten tvil om at dette helt vil revolusjonere bruken av lasere, ikke minst innen områder som informasjonsbehandling, medisin og kjemisk analyse, der raskere og sikrere informasjonsinnhenting og -behandling gjerne har avgjørende betydning, sier Batlogg.

Norsk petrokjemisk og prosessindustri bør være interessert i å bruke den nye laseren i kjemiske analyser. Også offshore-virksomheten bør dra nytte av den, blant annet for å analysere boreprøver ved leting etter nye forekomster.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.