NATURVITENSKAP

Laser nedbryter radioaktivitet

Så var ikke alkymien død allikevel. Den moderne utgave av middelaldermunken i brune filtklær har nå hvit labbfrakk i stedet.

Nå vil de bruke kraftige lasere for å flytte grunnstoffene fra den ene plassen i det periodiske system til den andre. Radioaktive stoffer flyttes over til harmløse grunnstoffer.

Forskere i Glasgow har allerede brukt laserlys for å gjøre gull til kvikksølv. Det ville neppe begeistret middelalderens alkymister som slet i århundre for å få det motsatte til å skje, men forsøket har vist at teknikken virker.

Laseren som benyttes til forsøkene befinner seg i Rutherford Appleton Laboratoriet i Oxfordshire og er en enorm sak som har fått navnet Vulcan.

I det første forsøket ble jod-129 med en halveringstid på 15.7 millioner år omdannet til jod-128, med en halveringstiden skarve 25 minutter.

For å få til denne forvandlingen ble gull belyst med laserlys i pulser på picosekunder. Det omdannet gullet til et plasma med fri atomkjerner og elektroner som sender ut gammastråling.

Gammastrålingen påvirket jod-129-kjernen så hardt at et neutron ble slått ut av kjernen og resultatet ble jod-128 , som er mer radioaktivt, men halveres svært raskt.

Dette forsøket gjør at forskerne tror de kan utvikle teknikken til å omdanne langsomt nedbrytbare grunnstoffer til hurtig nedbrytbare.

De ser også for seg muligheten til å lage helt nye og svært hurtig nedbrytbare grunnstoffer, eller isotoper, som kan fremstilles etter behov og benyttes innen medisin, melder NewScientist.

Et slikt stoff kan være isotopen fluor-18, med en halveringstid på bare 110 minutter, som kan bli meget nyttig innen kreftdiagnostikk.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.