Lås sykkelen med telefonen

Trodde du tingenes internett er hausset opp? Tro om igjen. Nå kommer en sykkellås som er på nett. Nøkkelen er smarttelefonen.

Mobilock fra KPN, sykkellås på internett
Mobilock fra KPN, sykkellås på internett
29. mars 2016 - 07:00

Mobilock er verdens første sykkellås som bruker tingenes internett. Den bruker et system utviklet av nederlandske KPN og er utviklet for sykkeldeling, av samme type som Bysykkel som finnes i byene Oslo, Drammen, Trondheim, Porsgrunn, Sandnes og Lillestrøm.

App til mobilen

Systemet overvåker også syklene, og vet til enhver tid hvor syklene befinner seg, uten bruk av gps. Systemet, som krever at man har lastet ned en app til telefonen, ble lansert i januar i år. De første installasjonene skal være klare i april, skriver Mobilock i en pressemelding.

Trenger ikke faste plasser

I den samme pressemeldingen hevder selskapet at interessen skal være voldsom fra hoteller, fornøyelsesparker og selskaper som organiserer sykkeldeling eller utleie.

En av fordelen med et nye systemet skal være at behovet for egne parkeringsplasser eller oppstallingsplasser faller bort. Syklene skal kunne låses hvor som helst.

3G og 4G

Systemet er basert på en teknologi kalt LORA, low power wide area networks. Systemet skal gjøre det mulig å forbinde milliarder av enheter over store avstander ved hjelp av 3G eller 4G og internett. Sensorene og chipene i LORA skal trenge svært lite strøm. To AA-batterier skal kunne sende data og kommandoer i mange år.

Tingenes internett passerer syv milliarder

Men man blir overvåket

Sykler som benytter systemet kan overvåkes i sanntid. Selskapet bak teknologien hevder at dette gjør håndtering av utleiesykler enklere. At utleieselskapet også kan følge enhver bevegelse er kanskje over streken for akseptabel overvåking, med det sier selskapet ingenting om.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.