Norske solcelleleverandører melder om fulle ordrebøker og lange leveringstider. Også arkitektene merker at etterspørselen etter solenergi har tatt av, og nå har den opprinnelig norske programvareutvikleren Spacemaker, som nå er en del av Autodesk, gjort det mulig å se solcellepotensialet mens man skisserer nye bygg.
Dermed kan man fortløpende følge med på hvor mange kilowattimer man kan få ut av takene på bygget. Det kan man allerede gjøre ved hjelp av solkart, som ligger gratis tilgjengelig på nettet, men det er mer tungvint og tidkrevende. Poenget er at man nå kan velge og vrake takløsninger i tidlig fase mens man tegner.
– Det er som regel billig å endre prosjekter tidlig, dyrt å endre sent, sier Jesper Staahl, arkitekt og teknisk spesialist i Spacemaker.
Han forteller at programtillegget er utviklet etter forespørsler fra arkitekter og at de kommer til å videreutvikle det fortløpende etter brukernes tilbakemeldinger, slik de gjør med de andre funksjonene i programvaren sin («software as a service»).
Løpende oversikt
Spacemaker var blant de første som tok i bruk kunstig intelligens til beregninger av arealutnyttelse og fremstilling av blant annet vind, utsikts- og dagslysforhold i et boligprosjekt.
Selskapet, som ble startet i Oslo i 2016, ble kjøpt opp av Autodesk i 2020 for 2,2 milliarder kroner og er i dag del av et internasjonalt konsern. Autodesk har selv flere av verdens mest brukte arkitektverktøy, som Revit og Autocad.
Staahl understreker at det holder å abonnere på Spacemaker for å få tilgang til den nye tjenesten.
– I en utbygging er det ikke uvanlig å jobbe med et titall skisseforslag. Nå vil arkitekten hele tiden kunne ha oversikt over solcelleproduksjonen i alle de ulike skissene, sier han.
Et program for profesjonelle
Foreløpig fungerer det nye analyseverktøyet vel å merke bare på flate tak.
– Dette er en betaversjon. Det skal videreutvikles slik at det også kan brukes på skråtak, forsikrer Staahl.
– Så da kan også flere vanlige husbyggere ha glede av det?
– Ja, i alle hvis hvis arkitekten har tilgang til Spacemaker, svarer Staahl.
Han har liten tro på at dette er aktuelt for selvbyggere med hjemmetegnede hus, programmet er først og fremst utviklet for arkitekter, ingeniører og eiendomsutviklere, profesjonelle aktører som kan forsvare en abonnementspris på oppunder 50.000 kroner i året (4635 euro).
Staahl forklarer at solceller ofte er en del av strategien for eiendomsutviklere med høye bærekraftsmål og som kanskje ønsker å oppnå en miljøsertifisering.
– Da er gjerne egenprodusert energi ett av mange grep for å oppnå bærekraftsmålet, påpeker han.
Forutsetningene for strømproduksjon er avhengig av effektiviteten til solcellene og en rekke andre forhold, som vinkel, asimut og dekningsgrad. Alle disse innstillingene kan Spacemaker-brukerne justere selv, ifølge Staahl.