MOBIL

Lanserer Ubuntu for smarttelefoner

Ny utfordrer i operativsystemkrigen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
2. jan. 2013 - 21:24

Klar for et nytt valg i mobiloperativsystemverdenen? Canonial, utviklerne bak Linux-distribusjonen Ubuntu, har nå lansert for telefoner.

Utviklerene har forsøkt å se på mobilen fra en ny vinkel. Det betyr at de ikke har forsøkt å lage noe som ligner på for eksempel iOS eller Android. I stedet har de forsøkt å putte PC- og nettbrettbrukergrensesnittet på mobilen. 

Det vil naturligvis ikke si at du trenger en mus og et tastatur for å bruke telefonen, så det er en rekke funksjoner her som er spesielle for telefoner.

LES OGSÅ: Se video av Ubuntu på Android

Det skjer langs kantene

Grensesnittet består av noen grunnfunksjoner. I stedet for å forholde deg til en menytast og undermenyer har Cononial lagt appene tilgjengelig på alle sidene av skjermen. Appene dine finner du ved å sveipe inn fra venstre side av skjermen. På høyre side finner du de appene du brukte sist.

På toppen av skjermen finner du et søk, som er tilgjengelig når som helst. Dette søker både på telefonen og på nett. Som på andre operativsystemer finner du statuslinjen med batteri, dekning og annet her. Men du kan også for eksempel skur av og på Bluetooth eller 3G ved å trykke her oppe.

Bunnen av skjermen er reservert for menytaster som hører til en app. Om det for eksempel er en egen tast til innstillinger finner du denne ved å sveipe fra bunnen og oppover.

Utviklerne har også integrert talefunksjoner. Det vil si at du kan snakke til en app for å få den til å gjøre det du vil. I eksempelvideoen øverst i artikkelen illustrerer de dette ved å si "sepia" for å legge et sepia-filter på et bilde.

Operativsystemet er knyttet opp mot Ubuntus skytjeneste. Dette betyr at alt du lagrer i skyen er tilgjengelig på telefonen. Og dette er ikke begrenset til kun bilder og musikk. Data knyttet til appene lagres her, noe som kort sagt betyr at det spillet du har brukt så mye tid på lar deg fortsette der du slapp om du bruker en annen telefon eller PC-en din.Skrivebordet har fokus på de siste aktivitetene dine.

Selve "skrivebordet" på telefonen viser det siste innholdet du har brukt, enten det er snakk om media eller kontakter. Når du åpner appene dine vil du se alle som er installert, men du vil også få forslag til andre apper du kan hente.

Bygget på Android

Mobilversjonen av Ubuntu er bygget på Androids kjerne og drivere. Men i motsetning til Android benytter ikke Ubuntu en Java-sandkasse for å kjøre apper. I stedet kjører apper rett på operativsystemet.

Å bygge på Android-kjerne og -drivere er for øvrig et smart valg fra Canonials side. Ifølge dem skal det være en smal sak for mobilprodusenter som lager Android-telefoner å få Ubuntu til å kjøre på eksisterende maskinvare. Det betyr altså at Samsung i teorien kan utstyre Galaxy S III med Ubuntu dersom de ønsker det.

I løpet av de neste ukene skal Canonial slippe en utviklerversjon til Galaxy Nexus. Dette er åpenbart grunnen til at de har valgt å bruke denne telefonen i sin presentasjon av operativsystemet.

Inntil videre har de ikke lansert noen egen telefon, men dette skal skje neste år. Canonial vil vise frem en Ubuntu-telefon under Mobile World Congress i Barcelona i februar. Vi tar selvsagt turen over til Canonials stand for å ta det hele nærmere i øyesyn.

Du kan lese mer om den nye versjonen av Ubuntu på Ubuntu.com.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.