KRAFT

Lanserer supernett i dag

STORE KABELPLANER: Slik ser den europeiske vindkraftorganisasjonen EWEA for seg et framtidig nett av strømkabler i Nordsjøen og Østersjøen.
STORE KABELPLANER: Slik ser den europeiske vindkraftorganisasjonen EWEA for seg et framtidig nett av strømkabler i Nordsjøen og Østersjøen. Bilde: EWEA

Norge og ni EU-land er klare til å lansere sin strategi for et supernett som skal føre norsk vindkraft til andre deler av Europa.

Nettet vil koste rundt 34 milliarder euro eller 273 milliarder kroner.

Les også: Supernett i Nordsjøen

Lanseres i dag

Statkraft og selskapets samarbeidspartnere som tyske Siemens og Hochtief samt franske Areva skal lansere planen i London mandag, skriver Financial Times. Hensikten er å produsere store mengder vindkraft i Nordsjøen.

Dette kan i sin tur gi lavere strømpriser, ifølge den britiske finansavisen.

– Norsk vannkraft kan bli et verdifullt bidrag til å kompensere for uregelmessigheter i vindkraften, sier Statkraft-sjef Bård Mikkelsen.

Modernisering

Samarbeidsgruppen Friends of the Super-Grid vil nå utnevne en toppsjef og åpne kontor i Brussel. Deretter går gruppen i gang med å løse de tekniske, finansielle og politiske spørsmålene knyttet til byggingen av supernettet.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) undertegnet i februar avtalen om supernettet på vegne av Norge. Riis-Johansen sa da at nettet kan bidra til å modernisere norsk kraftforsyning og skåne sårbar norsk natur. (©NTB)