DATATELE

Lanserer hybrid blålaser

Mona Strande
11. okt. 2006 - 12:47

NEC Electronics står egentlig på HD DVD-siden i striden mellom blålaserformatene, men har likevel bestemt seg for å utvikle komponenter for Blu-ray.

Dybde-utfordring

I tillegg har de utviklet en hybridkrets som gjør det mulig for blålaseren å fokusere på innholdet på både Blu-ray- og HD DVD-plater, skriver svenske NyTeknik.

Informasjonen ligger lagret i forskjellig dybde i de to formatene: Dypere i HD DVD, og mer på overflaten med Blu-ray.

Dyre komponenter

Tidligere foreslåtte løsninger har basert seg på å lage DVD-spillere med to separate laserhoder, ett for hvert format. Dette er imidlertid en veldig dyr løsning.

Laserhodet, og kretsen som behandler data som leses eller brennes, er de to dyreste komponentene i en spiller, og står for halve produksjonskostnaden på DVD-spillere.

Billig produksjon

NEC hevder at de nå har utviklet en styrekrets som, til tross for at den leser begge formatene, ikke er dyrere å produsere enn separate kretser.

Allerede i begynnelsen av neste år skal produksjonen av de nye hybridkretsene være oppe i 300.000 enheter i måneden. Prisen antas å bli i underkant av 600 kroner per stykk.

Flere satser hybrid

NEC er imidlertid ikke den eneste produsenten som jobber med hybridløsninger.

Konica Minolta utvikler en optisk pickup, mens filmselskapet Warner Bros og utviklingsselskapet New Medium Enterprises vil lage hybridplater: Altså DVD-plater du kan bruke enten du har Blu-ray- eller HD DVD-spiller.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.