IT

Lanserer dugnad for it-gevinster

HJELP: Difi-sjef Hans Chr. Holte fikk umiddelbar respons på sitt rop om hjelp til å hente ut it-gevinster i offentlig sektor.
HJELP: Difi-sjef Hans Chr. Holte fikk umiddelbar respons på sitt rop om hjelp til å hente ut it-gevinster i offentlig sektor. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
7. sep. 2011 - 15:16
Vis mer

Så er det dokumentert, den største hodepinen for offentlig sektor:

Man kaster seg gladelig over nye it-prosjekter, men har ikke et system for å hente ut gevinstene av investeringen.

Det kommer frem i Dataforeningens siste rapport om it-tingenes tilstand, som er utarbeidet av Rambøll Management Consulting.

Som før

Rapporten ”It i praksis” viser at kun fire av ti offentlige virksomheter endrer sine arbeidsprosesser etter innføring av nye it-løsninger.

En enda mindre andel gir medarbeiderne mer kompetanse (27 prosent), og kun 15 prosent gjennomfører omorganiseringer som å sentralisere arbeidsoppgaver.

Det kan bety at ansatte i stat og kommune jobber på samme måte som før, selv om de har fått digitale verktøy som i større grad automatiserer og letter saksbehandlingen.

Motsetning

I privat sektor sliter man med den samme utfordringen, men i langt mindre grad. Sju av ti bedrifter gjør ting på andre måter etter at it-verktøyene er på plass.

– Vår undersøkelse viser at norske virksomheter legger stadig større vekt på å bruke it som en del av sin forretningsmessige strategi, men mange har ingen metode for å få noe ut av det, sier seniorrådgiver Morten Skodbo hos Rambøll.

Han presenterte rapporten for nettopp private og offentlige virksomheter onsdag.

Endring

Her er stikkordet endringsledelse. Når nye verktøy skal i hus, er det en investering som gjøres for å øke bedriftens konkurransefortrinn og etatens arbeidseffektivitet. Det fordrer at de ansatte er med på jobben og får et eierskap til it-prosjektet, heter det i Dataforeningens rapport.

Og den hevder at det virker i praksis. Deltakerne i undersøkelsen er klare på at der metodene er på plass, klarer man å få ut gevinstene av it-investeringene.

– Her ligger det helt klart et hinder for digitaliseringen av offentlig sektor. Dette er krevende områder for både offentlige og private. Vi er umodne på dette området - og offentlig sektor er mer umoden enn privat, sier direktør Hans Chr. Holte hos Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi).

- En utfordring

Under presentasjonen hos Dataforeningen ba han høyt om hjelp.

– Dette er en utfordring, og enklere blir det ikke når vi begynner å snakke om å flytte arbeidsoppgaver mellom etater - og når man skal hente ut it-gevinstene andre steder enn der man investerer i ny teknologi. Her trenger vi hjelp videre, sier Holte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Initiativ

Leder av dataforeningens It-politisk råd Truls Berg tok utfordringen på strak arm med initiativ til et samarbeid om å utarbeide de rette metodene for stat og kommune.

– Vi har mange dyktige folk, så hvem andre enn Dataforeningen kan gå i bresjen? Nå inviterer vi folk til å bli med i en workshop, så se vi hva vi kan få til.

Holte setter pris på responsen, men tror ikke på at dette løser seg kjapt.

– Det er ikke gjort i en håndvending å finne de rette metodene for å få størst mulig effekt av it-prosjektene, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.