DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Langvarig drift av fire fergesamband i Romsdal er utlyst

14. juni er en dato å merke seg for fergerederier med stor kapasitet. Da går fristen ut for å gi anbud på drift av fire samband i Romsdal. Tre av dem skal drives i 14 år.

Ferga "Julsund" krysser Langfjorden, ikke Julsundet. Her ligger den ved fergekaia på Åfarnes i Rauma kommune. Sambandet Sølsnes-Åfarnes er et av fire samband som inngår i Romsdalspakken 2020-2033.
Ferga "Julsund" krysser Langfjorden, ikke Julsundet. Her ligger den ved fergekaia på Åfarnes i Rauma kommune. Sambandet Sølsnes-Åfarnes er et av fire samband som inngår i Romsdalspakken 2020-2033. Foto: Google
27. apr. 2018 - 00:57

De fire utgjør Romsdalspakken 2020-2033. Pakken består av sambandene Sølsnes-Åfarnes på fylkesveg 64, Mordalsvågen-Solholmen på fylkesveg 668, Molde-Sekken på fylkesveg 413 og Hollingsholmen-Aukra mellom fylkesvegene 662 og 216.

Navnet på pakken er litt misvisende. Tre av sambandene fra drives i 14 år fra 1. januar 2020, men Sølsnes-Åfarnes skal drives i 12 år fra 1. janaur 2022. Årsaken er at den nåværende kontrakten ikke går ut før den datoen.

Fjord1 driver alle


Alle de fire sambandene drives av Fjord1 i dag. Kontrakten for Sølsnes-Åfarnes begynte å gjelde 1. januar 2014. Den inngår ikke i noen pakke.

Mordalsvågen-Solholmen og Hollingsholmen-Aukra inngår i en pakke som også omfatter sambandet Molde-Vestnes. Kontrakten gjelder fra 1. januar 2010. Molde-Vestnes skilles ut når neste kontrakt begynner å gjelde.

Molde-Sekken er en del av en pakke som omfatter tre samband. Torghatten har kontrakten på drift av de tre fra 1. januar 2011, men driften av Molde-Sekken er overlatt til Fjord1.

Forskjellige krav til utslipp


Kravene til utslipp er ikke like på de fire sambandene. På Sølsnes-Åfarnes og Aukra-Hollingsholmen er det strenge miljøkrav. Det er det ikke på de to andre.

Sambandet Mordalsvågen-Solholmen krysset Julsundet som skiller Otrøya fra fastlandet. Det blir neppe med i pakken helt fram til utgangen av 2033. Sambandet blir nedlagt før den tid, hvis planen om en fergefri E39 over Romsdalsfjorden blir realisert.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.