OLJE OG GASS

Langt fra dommedag i oljebyen

17. sep. 2009 - 18:00

– Mange her i Kristiansund mente at dommedag var nær da Ormen Lange landanlegg ble lagt til Aukra, en kommune nær Molde.

Dette sa en av Shells toppsjefer globalt, Tore Holm, på oljekonferansen Oljens dag i Kristiansund torsdag.

Brukte pekefingeren

Holm har vært sentral i oppbyggingen av Shells virksomheter blant annet i Kristiansund og Ormen Lange. Etter mange års godt samarbeid med oljebyen Kristiansund fant han torsdag tiden moden for å heve pekefingeren mot byens politikere.

– Dommedag ble det jo ikke. Kristiansund er fortsatt storebror for oljevirksomheten i Midt-Norge, men oppfører seg ikke slik. Dere må senke skuldrene og ikke se alle endringer som en trussel, sa Holm og la til:

– Vær raus og hjelp andre fram. Og ikke ta temperaturen for ofte. Raushet kler dere bedre, sa Holm.

Gode utsikter

Han hadde med seg gode og langsiktige perspektiver for oljeindustrien både i Kristiansund og hele regionen rundt. Og selv om han hevet pekefingeren mot kristiansunderne, var han den eneste på konferansen som fikk stående applaus på Oljens dag og en klem av ordfører Per Kristian Øyen (Ap) i Kristiansund etterpå.

– Om ikke alle liker fogderikampen her, så tirrer den oss. Så det er ikke bare negativt, sa Øyen etterpå.

Men i neste setning bebudet han økt samarbeid i regionen, og sa at hans skuldre allerede var senket. Heretter skulle det ikke bare være Kristiansund, Kristiansund, Kristiansund...

– Molde har sine styrker. Kristiansund har sine. Sammen er vi krutt, sa Øyen.

Fikk skryt

Holm ga rundhåndet skryt for kreativitet og ståpåvilje for å bygge opp en oljeindustri i Møre og Romsdal.

– Når det har skjedd lite på oljesektoren i Sogn og Fjordane og mye i Møre og Romsdal, er det bare en forklaring på dette: Menneskene som bor i disse fylkene, sa Holm.

Ordfører Bernhard Riksfjord (Ap) i Aukra, kommunen som er vertskommune for Ormen Lange landanlegg på Nyhamna, var – i likhet med Holm – klinkende klar på at det er bare en eneste oppskrift som virker: Samarbeid.

– Oljebyen Kristiansund og gasskommunen Aukra må ha, har og skal ha et godt samarbeid. Det vil komme hele regionen til gode, sa Riksfjord. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.