BYGG

Langemyhr til Norge søndag

Byggmester Harald Langemyhr skal ifølge en rapport fra PricewaterhouseCoopers (PWC) ha fakturert Oslo kommune for 50.000 falske timer.
Byggmester Harald Langemyhr skal ifølge en rapport fra PricewaterhouseCoopers (PWC) ha fakturert Oslo kommune for 50.000 falske timer. Bilde: Scanpix
31. mai 2008 - 23:26


Kommunikasjonsrådgiver Rolf Gjertviksten i Apeland Informasjon, som bistår Langemyhr, bekrefter overfor NTB at byggmesteren «med 99 prosents sikkerhet» kommer til Norge fra Hellas ut på dagen søndag.

– Det vil ikke være uventet om politiet straks skysser ham vekk og at han ikke får noen anledning til å uttale seg til pressen. De tre som er varetektsfengslet i saken har tross alt brev- og besøksforbud og får ikke lese aviser. Derfor er det mest sannsynlig at politiet møter opp og tar ham med seg, sier Gjertviksten.

Les også: Byggmester Langemyhr etterlyst

Han legger til at Langemyhrs viktigste anliggende er å møte politiet for å bidra til å avklare omstendighetene rundt saken.

– Straks Langemyhr har fått bekreftet billetten, vil han ringe politiet og fortelle når ham kommer, sier medierådgiveren.

Det er bekreftet at byggmesteren på kvelden søndag kommer til Gardermoen og ikke til Rygge. Politiet vil ikke si noe om hvordan Langemyhrs ankomst vil bli håndtert.

Kampanje

Langemyhr sier til VG at han oppfatter seg som offer for en bakvaskingskampanje. Han skal ifølge politiet ha forsøkt å lure til seg totalt 28 millioner kroner fra Oslo kommune. Av dette er 17,9 millioner kroner blitt utbetalt.

Byggmesteren mener han at virksomheten i hans firma er blitt gjort til en prinsippsak i fagforeningenes kamp mot sosial dumping på arbeidsplassene. Langemyhr har tidligere vært involvert i en sak hvor polske arbeidere hadde for lange arbeidsdager og fikk for lav lønn.

– Noen har vært ute etter meg, og forsøker å verve andre. Det går e-poster over hele Polen om at de vil tjene på å knekke meg, sier Langemyhr til VG.

Byggmesteren hevder seg uskyldig, og mener det økonomiske rotet i arbeidet med Økern sykehjem er kommunens egen feil. Langemyhr er siktet for å ha overfakturert Oslo kommune for arbeidet.

– Millionene har rent ut på Økern sykehjem på grunn av kommunal inkompetanse, ikke bedrageri. Det har vært helt planløst, med 100 tilleggsarbeidere, sier Langemyhr.

Timene løp løpsk

En av de siktede skal ha skåret hull i en presenning for så å be arbeiderne om å reparere den igjen. Dette skal han ha gjort for å kunne skrive flere timer. Dobbeltarbeid skal ha vært et av flere virkemidler for å kunne fakturere flere timer.

Ifølge VG viser rapporten fra PricewaterhouseCoopers (PWC) at Langemyhrs byggselskap fakturerte Oslo kommune for 50.000 falske timer.

Flere av de polske arbeiderne skal også ha jobbet med å bygge Langemyhrs nye luksusbolig i Tønsberg, mens timene ble fakturert Oslo kommune for arbeidet på Økern sykehjem.

– Vi har fått vite fra enkelte polske arbeidere at det har vært ført opp timer på prosjektene i Oslo, men at de egentlig jobber i Tønsberg, sier Jonas Bals, som er ombud i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Langemyhr solgte denne uken sin bolig i Tønsberg, skriver Aftenposten. Prisantydningen på boligen var på 10 millioner kroner, men skal ha gått for 11 millioner kroner. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.