ARKIVNYHETER

Lang gangbru over Glomma i Sarpsborg

Foreløpig er brua over Glomma bare en rød strek. De som vil bestemme hvordan den skal se ut, må melde seg på til prekvalifisering senest 24. november. Ill.: Sarpsborg kommune
Foreløpig er brua over Glomma bare en rød strek. De som vil bestemme hvordan den skal se ut, må melde seg på til prekvalifisering senest 24. november. Ill.: Sarpsborg kommune
30. okt. 2011 - 13:53

Tre av dem som melder seg på går videre i konkurransen. Utvelgelsen blir basert på hvilke bruer de påmeldte har vært med på å prosjektering de siste seks årene. Bare konkurranser som er vunnet vil telle. Bygging av bruene må være påbegynt eller fullført.

Utvelgelsen vil skje rundt årsskiftet. De tre som blir prekvalifisert skal lage hvert sitt forprosjekt. Det må inneholde beskrivelse av en bruløsning, kostnadsoverslag og pristilbud på detaljprosjektering og konkurransegrunnlag. Hver av de tre blir honorert med 75 000 kroner.

Vinneren vil bli kåret i april neste år.Slipper Sarpsfossen

Brua skal knytte sammen boligområdene på Hafslundsøy og Opsund som ligger nord for Sarpsborg sentrum. I dag går den eneste vegen mellom disse boligområdene via fylkesveg 118 over den kjente Sarpsfossen. Denne forbindelsen er flere kilometer lang og går delvis på sterkt trafikkerte veger. Når gangbrua blir ferdig, blir korteste veg mellom boligområdene bare noen hundre meter.

Glomma er 105 meter bred der brua skal bygges. På grunn av terrengforholdene må brua bli ca. 130 meter lang. Det er ikke gjort undersøker av elvebunnen, men byggherren forutsetter at det ikke blir noen pilarer i elveløpet, først og fremst fordi man vil unngå vannoppstuving ved høy vannføring i Glomma.200 års-flom

Brua vil kunne ses på lang avstand. Derfor blir det lagt stor vekt på at den er mest mulig tilpasset landskapet. Ved valg av brutype vil det også bli lagt vekt på tekniske løsninger og økonomi.

Brua får en bredde på tre meter. Den må tåle vekten av materiell for snøbrøyting.

Glomma bli mye brukt av fritidsbåter, men det er ikke hensynet til dem som bestemmer hvor høy brua skal være. Det avgjørende er at den tåler en 200 års-flom. I følge NVEs beregninger vil Glomma kunne stige seks meter over normalvannstand hvert 200. år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.