NYHETER

Lånefjorden sikres med rasvoll

 

Den røde sirkelen markerer Renninganeset hvor det har gått ras flere ganger. 29. januar går anbudsfristen ut for dem som vil sikre fylkesveg 55 mot ras. (Ill.: Statens vegvesen)
Den røde sirkelen markerer Renninganeset hvor det har gått ras flere ganger. 29. januar går anbudsfristen ut for dem som vil sikre fylkesveg 55 mot ras. (Ill.: Statens vegvesen)
5. nov. 2014 - 09:29

Lånefjorden er en sidearm til Sognefjorden lengst vest i Balestrand kommune. Fylkesveg 55 følger østsiden av fjorden. Ved Renninganeset har vegen blitt stengt av ras flere ganger. 14. november 2004 ble en bil feid på sjøen av stein- og jordmasser. Bilen med fører ble senere funnet på 43 meters dyp.

Nå skal den utsatte strekningen beskyttes av en 370 meter lang rasvoll. Oppdraget omfatter masseflytting av 26 000 kbm. Det aller meste av dette vil gå med til selve rasvollen. En liten del vil gå til en ca. 100 meter lang adkomstveg som skal anlegges fra fylkesvegen til vollen.

 

Plastring på oversiden

På oversiden av vollen skal 1 800 kvm plastres for å beskytte den mot påkjenninger fra ras. På nedsiden skal det mures 185 kvm med naturstein eller gabioner.

Gjennom rasvollen skal det gå to stikkrenner med diametre på 1 200 mm og 600 mm. Under fylkesvegen blir det også en stikkrenne med 1 200 mm diameter. Samlet lengde for stikkrenner i denne størrelsen blir 35 meter. Den som får mindre diameter blir 16 meter lang. Den skal krysse rasvollen på et litt høyere nivå enn den andre som en sikkerhet hvis hovedrennen skulle tettes igjen.

 

400 blokker sprenges

Oppdraget omfatter også asfaltering av 400 kvm av fylkesvegen, montering av 115 meter rekkverk langs samme veg, sprenging av ca. 400 store steinblokker i det rasutsatte området, og jordnagling av en 320 meter lang mur av naturstein som står i nærheten av stedet hvor rasvollen skal bygges.

Statens vegvesenet har hatt prosjekteringen av rasvollen i egenregi.

Den romslige anbudsfristen har en spesiell årsak: - Vi må ha en befaring for entreprenørene før det kommer snø, men vi kan ikke sette i gang arbeidet før til våren når all snø som skal komme ned fra fjellet har kommet ned, sier byggeleder Jan Ole Liljedal.

Vegvesenet tar sikte på anleggsstart i begynnelsen av juni neste år. Et halvt år senere skal jobben være gjort.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.