FORUM

Landing på feil måne?

5. juni 2008 - 11:56

ENERGI: Norge ble oljeland i Gro Harlem Brundtlands tid som rikspolitiker. Både som miljøvernminister og som statsminister handlet hun etter parolen vekst og vern, med voldsom vekst i oljesektoren og vern av mange vassdrag. Hennes etterfølger (i Arbeiderpartiet) Jens Stoltenberg «arvet» hennes aversjon mot vannkraft, og erklærte i nyttårstalen i sin første statsministerperiode at det ikke skulle bli flere store vannkraftutbygginger. Han hadde nok besluttet at økende kraftbehov skulle dekkes med gasskraft.

Også gasskraftverk ble upopulære, da CO 2-utslippene fra all bruk av fossil energi kom opp som et alvorlig globalt problem. Kjell Magne Bondevik var gasskraftmotstander, og forsinket gasskraftutbyggingen i sin statsministertid. Etter at Stoltenberg igjen slapp til, prøver han å gjøre CO 2 til noe positivt, med å satse på utskilling og varig deponering av denne klimagassen som «norsk månelanding». Dette er vanskelig teknisk sett og blir dyrt, som den virkelige amerikanske månelandingen.

I senere år har utnyttelse av vindkraften på den lange og forblåste norske kysten kommet opp som et realistisk alternativ til vannkraft og gasskraft. Nå er det også aktuelt å bygge et stort antall relativt store flytende vindmøller ute i Nordsjøen, så det blir stor energiproduksjon der også når olje- og gassfeltene er tømt. Det første store gasskraftverket (på Kårstø) har nå vært klart for produksjon én vinter, men har produsert lite på grunn av høyere gasspris og lavere kraftpris enn forutsatt. Er byggingen av dette gasskraftverket en feilinvestering? Er norsk satsing på CO 2-håndtering ved slike kraftverk «landing på feil måne»?

Undertegnede mener at Norge trenger noe som vil gi arbeid og inntekt henholdsvis etter at olje- og gassfeltene er utbygd, og etter at oljen og gassen er tatt opp og solgt. Det blir neppe renseutstyr for avgass fra gasskraftverk; men det kan godt bli en flytende konstruksjon, med kostnadseffektiv utnyttelse av både vinden og bølgene ute i Nordsjøen til kraftproduksjon. I så fall er det utvikling av slik konstruksjon som er landing på riktig måne.

Jo Heringstad

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.