MARITIM

Lakseskatt: Siste ord er ikke sagt i Høyre

Mens regjeringene legger frem forslaget  om lakseskatt for Kongen i statsråd, diskuterer Høyre fortsatt hvordan avgiften bør se ut.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), og finansminister Trygve Slagsvold Vedum holder pressekonferanse om lakseskatten tirsdag.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), og finansminister Trygve Slagsvold Vedum holder pressekonferanse om lakseskatten tirsdag. Foto: Terje Pedersen
28. mars 2023 - 07:34

Forslaget om grunnrenteskatt på havbruk, populært kalt laksekatten, legges frem for Kongen i statsråd tirsdag. Tirsdag morgen vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holde en pressekonferanse om forslaget.

Regjeringen foreslo i september grunnrenteskatt på lakseoppdrett, som skulle gjelde allerede fra januar i år. Det har skapt debatt og stor motstand i oppdrettsnæringa.

Det har kommet over 400 høringssvar i høringsrunden, nesten alle var negative.

Regjeringen antydet først at skatten skulle være på 40 prosent. Lakseskatten skulle etter planen gi sju milliarder kroner til statskassa i året. Nå ser det ut til at satsen kan bli kraftig redusert.

Nå vil Høyre skrote regjeringenes opprinnelige forslag fra september, melder NTB. SV støtter regjeringen i forslaget, som dermed mest sannsynlig vil bli vedtatt.

Høyre-nei

Høyre vedtok på sitt landsmøte i helgen å si nei til grunnrenteskatt på havbruk.

Slaget om grunnrenteskatt på lakseoppdrett er ikke over i Høyre. De vil bare forkaste regjeringens opprinnelige forslag fra september, understreker sentrale Høyre-folk.

– Sånn jeg tolker vedtaket, så mener landsmøtet at det regjeringen har lagt fram, er helt uakseptabelt. Det kommer vi ikke til å gå i diskusjon om. Så nå venter vi på nytt framlegg fra regjeringen. Da må vi gå i dialog med dem og næringen, sier Heidi Nordby Lunde til NTB.

Høyre-landsmøtet vedtok i helgen å avvise regjeringens tidligere forslag til grunnrenteskatt og utrede laksenæringens forslag om en inntektsgradert produksjonsavgift, slik man har på Færøyene, og andre modeller. Vedtaket kom etter at særlig Kyst-Høyre mobiliserte og krevde tydeligere tale fra partiet om grunnrenteskatten.

En rekke delegater var på talerstolen og sablet ned regjeringens høringsforslag. Etter vedtaket satt vitser om «glad laks» løst på landsmøtefesten.

Nestleder Henrik Asheim lovet dessuten i Dagens Næringsliv å reversere skatten dersom det regjeringen har sendt på høring, blir vedtatt på Stortinget og Høyre vinner valget i 2025.

På spørsmål om hva slags skattemodell Høyre vil ha, mener Asheim landsmøtet har vært tydelig:

– Det vi vil ha, er en produksjonsavgift etter færøysk modell.

– Ikke overskuddsbasert grunnrenteskatt?

– Helt riktig. Og så vet vi jo ikke hva regjeringen kommer med, for det har de ikke lagt fram ennå. Men det er det som landsmøtet helt tydelig har sagt, sier han til NTB.

Mer næringsvennlig enn avgift

En overskuddsbasert grunnrenteskatt vil være bedre enn den produksjonsavgiften næringen selv ønsker seg, mener Høyre.

Regjeringens opprinnelige forslag til grunnrenteskatt har fått kritikk, blant annet fordi det legges opp til et bunnfradrag som skal skjerme de mindre oppdrettsselskapene. Det åpner for skattetilpasning, hevdes det.

En produksjonsavgift, slik næringen selv ønsker, er også en form for grunnrentebeskatning. Men flertallet i Havbruksskatteutvalget, ledet av professor Karen Helen Ulltveit-Moe, mener en slik avgift er en dårligere løsning fordi den ikke er såkalt nøytral. Det vil si at den kan påvirke selskapenes investeringer. En riktig innrettet grunnrenteskatt har ikke den effekten, mener utvalget.

Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er tydelige på at forsvaret vil bli prioritert i neste års budsjett.
Les også

Støre: – Vi trenger mer penger til forsvar

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.