NATURVITENSKAP

Laksen blir vegetarianer

Forskningen ved Aquaculture Protein Centre (APC) på Ås går i korthet ut på å finne fram til best og mest mulig effektiv mat til oppdrettsfisken.

Videre utvikling av norsk oppdrettsnæring er avhengig av effektiv utnytting av rimelige og egnede proteinressurser. Over halvparten av oppdrettsnæringens totale produksjonskostnader går til fiskefôr.

- Vi leter etter nye sammensetninger av fôret slik at vi kan effektivisere veksten av fisken gjennom studier av proteiner og aminosyrer. I dag utnyttes bare halvparten av fôrets protein til vekst av fisken, forteller professor og leder av APC, Trond Storebakken.

Men bruk av planteprotein i fôret har flere etiske aspekter. - Det vil være uetisk å påføre fisk betennelse i tarmen eller benskjørhet fordi fôret er feil, understreker Storebakken.

Senteret er et av Forskningsrådets 13 Sentre for Fremragende Forskning. Vertsinstitusjonen er Norges Landbrukshøgskole, NLH.

Den fôrteknologiske forskningen i APC drives fra Ås i samarbeid med Fôrtek. Senteret har også forskergrupper ved Akvaforsk og ved Norges Veterinærhøgskole hvor forskningen med tarmfysiologi og antinæringsstoffer er basert.

Anvendt ingeniørkunst

- Vi liker å si at vi går fra molekylærbiologi til anvendt ingeniørkunst. Det vi jobber med handler om riktig teknologi og eliminering av det som ikke er nødvendig. Innen medisinen er dette helt vanlig tankegang. Innen fiskeernæring har dette ikke tidligere vært prøvd ut, sier Storebakken.

Forbedring av proteinråvarene gjennom teknologisk behandling er vel så viktig som å finne frem til nye råvarer for fôrproduksjon. På Ås drives kontinuerlig forskning på produksjonsmetoder og behandlingsmetoder.

Hurtigvoksende fisk

Veksthastigheten hos laks har blitt flerdoblet i løpet av de 30 årene denne arten har vært i fangenskap. Det skyldes både avl, bedre fôr og mer kunnskap om hvordan fisken skal stelles.

- Vi vet lite om protein-metabolisme hos hurtigvoksende fisk. Vi har imidlertid gode målemetoder, og vi arbeider for å forstå hvilke faktorer som regulerer utnyttingen av protein, både på cellenivå og i samspill mellom viktige hormoner og enzymer.

Vi jobber for å utvikle og forbedre metodene for å identifisere og eliminere antinæringsstoff i proteinressurser. I tillegg vil vi utvikle og modifisere proteinrikt fôr av vegetabilsk, mikrobiologisk og animalsk opprinnelse.

Soyamel

Fôret består i dag av mye fiskeprotein. Det er dyrt. I framtida hevder Storebakken at fôret vil bestå av prosesserte, vegetabilske råvarer kombinert med høykvalitets marine råvarer.

- Vi jobber med å fremskaffe kunnskap slik at næringen i neste omgang kan finne ut hvordan og hvor mye de skal bruke. Vegetabilske råvarer kan være oljefrøvekster (stor tilgang og billig) som raps, ryps, soya og erter. Raps vil være spesielt interessant for oss fordi vi produserer dette i Norge. Soyamel er en billig proteinkilde som kan halvere prisen på fiskemel. Men i dag viser forsøk at fisken får tarmproblemer og dårlige vekst av vegetabilsk fôr.

APC jobber også med andre proteinkilder som BioProtein. Dette produseres av naturgass fra Nordsjøen og kan være morgendagens fôrressurs.

De 18 ansatte i APS håper å bli flere ganske snart. - Statusen vi har fått gir oss gode og stabile forhold både i forhold til penger og samarbeidspartnere. I dag har vi utstrakt samarbeid med forskningssentra i både Frankrike, USA og Sør-øst Asia. Det ligger mye penger i fôrkunnskap. Derfor er både oppdrettsnæringen og fôrprodusentene svært opptatt av det vi driver med. Vi håper vårt forskningsbidrag vil gi Norge en internasjonalt ledende rolle innen feltet, sier Storebakken. Han har jobbet med oppdrettsnæringen siden dens spede begynnelse, og da var han student ved NLH.

Nå skal APC utvide staben. Professor Storebakken har en ernæringsinteressert sivilingeniør innen kjemi svært høyt på ønskelista. Helst en med ambisjoner om doktorgrad innen fôrteknologi

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.