KRAFT

Lagrer varme i gruver

Hjelm. Gruve. Anlegg. Gruvedrift. Bygg.
Hjelm. Gruve. Anlegg. Gruvedrift. Bygg. Bilde: colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
29. nov. 2010 - 10:41

Nedlagte gruver og underjordiske reservoarer kan brukes til å lagre store mengder overskuddsvarme fra gass- og kullkraftverk.

Det mener britiske Energy Technologies Institute (ETI), som nå skal bruke rundt en million kroner på å studere om dette er mulig.

Instituttet er etablert i et samarbeid mellom industri og myndigheter.

Kan redusere gassimporten

Målet med prosjektet er å finne ut om det lønner seg og er praktisk mulig å lagre store mengder varme i lange perioder, og rett og slett spare varme til vinteren.

Prosjektet skal foregå det neste halvåret, og ETI håper å kunne lage et demonstrasjonsanlegg i stor skala.

Forskningen skal fordeles mellom konsulentfirmaet Buro Happold, Cambridge-universitetet, De britiske geologiske undersøkelser og IF Technology Group.

Mye gjenstår

Selv om man bare klarte å fange opp ti prosent av overskuddsvarmen fra britiske kraftstasjoner, utgjør det mye energi.

– Et av de største hindrene for å ta i bruk overskuddsvarme er at den ikke er tilgjengelig samtidig og på samme sted som etterspørselen, sier ETIs direktør David Clarke ifølge nettstedet BusinessGreen. – Mange av kildene til overskuddsvarme og potensielle lagringssteder ligger nært befolkningstette områder og kan brukes til å støtte fjernvarmeprosjekter. Men det er mye som er usikkert rundt effektiviteten, miljøpåvirkningen og kapasiteten til slike systemer.

Kritikerne mener derimot at kombinasjonen av fossile kraftverk og varmelagring er en dårlig løsning fordi den låser Storbritannia til bruken av fossil energi.

Les også: – Vi har vært ineffektive

– Fjernvarme demper kraftkrise

Klimakommisjonen: Fossil energi blir dyrere

40 % av fjernvarmen var fossil

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.