IT

Lagrer data på 12 atomer

SMÅTT: Her ser du hvordan de 12 atomene er organisert for å kunne virke som et dataminne.
SMÅTT: Her ser du hvordan de 12 atomene er organisert for å kunne virke som et dataminne. Bilde: IBM
Espen Zachariassen
13. jan. 2012 - 13:23

Basert på 30 års forskning innen nanoteknologi har vitenskapsmenn fra IBM demonstrert muligheten for å lagre en bit med data på magnetisk minne ved hjelp av bare 12 atomer.Kraftig kutt

Dette er betydelig mindre enn dagens teknologi, som bruker én million atomer for å lagre tilsvarende informasjonsmengde.Litt grunnleggende bakgrunnskunnskap:

Alle datamaskiner baserer seg på det binære tallsystemet. Den minste informasjonsenheten er en bit – som kan ha tilstanden 0 eller 1.

Hittil har det vært uklart hvor mange atomer som behøves for å bygge et pålitelig magnetisk minne som kan holde på en bit med data uten å bli påvirket av omgivelsene.Motstandsdyktig

De 12 atomene forskerne grupperte ved hjelp av et såkalt scanning-tunneling mikroskop, viste seg å være pålitelige nok til å holde på informasjonen over lengre tid uten å bli påvirket av atomstrukturene rundt.

– Muligheten til å bygge komponenter atom for atom skal føre til betydelig raskere, mer kompakte og energieffektive harddisker og minnebrikker i fremtiden, skriver IBM i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.