MOTOR

Laget racerbil av gulrøtter

Kjetil Malkenes Hovland
7. mai 2009 - 11:00
Vis mer

Det må gå an å lage en miljøvennlig racerbil, mente forskerne ved Universitetet i Warwick i Storbritannia. Nå er prosjektet "World First" over. En Formel 3-bil laget av gulrøtter, poteter og soyabønner ble presentert i forrige uke.

Bilen er utstyrt med en dieselmotor som går på avfall fra sjokoladeindustrien.

– Ekstremt utfordrende Dr. Kerry Kirwan, Dr. Steve Maggs og Dr. James Meredith ved Universitetet i Warwick. De har produsert en bil som inneholder gulrøtter og poteter for å vise at det går an å være miljøvennlig også innen motorsport.
– Ekstremt utfordrende Dr. Kerry Kirwan, Dr. Steve Maggs og Dr. James Meredith ved Universitetet i Warwick. De har produsert en bil som inneholder gulrøtter og poteter for å vise at det går an å være miljøvennlig også innen motorsport.

– Ekstremt utfordrende

– Det å få en dieselmotor til å passe inn i bilen var ekstremt utfordrende. Det er svært trangt i en Formel 3-bil, og vi måtte produsere en rekke skreddersydde deler for å få motoren til å passe inn, sier prosjektleder James Meredith i en epost til Teknisk Ukeblad.

Formel 3 er en mindre utgave av Formel 1, og motorene er på maksimalt to liter.

World First-prosjektet forsøker å skape bevissthet om alternative måter å produsere og drive bilene på, slik at motorsporten kan bli mer miljøvennlig. Men det har vært krevende.

– En læringsprosess

– Det å jobbe med naturlige og resirkulerte materialer har vært en læringsprosess med mange mislykkede forsøk før vi klarte å produsere deler som var gode nok for en racerbil, sier Meredith.

Sammen med forskerkollegane sine har han sett på hele prosessen ved å produsere en bil. Mye av bilens karosseri er naturlig eller resirkulert fiber, som karbonfiber eller fiber av hamp.

Det er brukt cellulose utvunnet av gulrøtter til å lage en polymer som blir brukt i rattet, og potetstivelse i sidespeilene. Bilen er også utstyrt med en nyutviklet katalysator som fjerner bakkenær ozon.

Håper på økt bevissthet

– Jeg tror ingeniører er i ferd med å øke sin bevissthet om miljøvennlige valg. Prosjekter som dette kan åpne øynene deres for nye områder innen forskining og utvikling, sier Meredith.

– Jeg tror ingeniører er i ferd med å øke sin bevissthet om miljøvennlige valg. Prosjekter som dette kan åpne øynene deres for nye områder innen forskining og utvikling, sier Meredith. MULIG: Forskerne ville være miljøvennlige, og laget denne Formel 3-bilen som blant annet består av gulrøtter, poteter og soyabønner. World First Project

Da bilen ble presentert, ble James Meredith spurt av BBC om den kom til å råtne.

– Jeg er sikker på at den gjør det over tid. Men den presterer det samme som andre biler. Vi har ikke testet den i Formel-3-konkurranser ennå, men vil gjøre det. I teorien er den konkurransedyktig, sa Meredith til BBC.

– Teknologi brukes av Ford

Mye av arbeidet med bilen er gjort i samarbeid med leverandørene til store bilfabrikanter som Ford og General Motors.

Et eksempel på det finner man i bilens sete, som er laget av soyabønne-basert skum, i stedet for oljebasert skum som man vanligvis bruker. Denne prosessen blir nå inkorporert i Fords biler, ifølge Meredith.

– Vi ønsker å formidle at motorsport kan være grønn. Du trenger ikke å skade miljøet for å ha det gøy, sier Meredith.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.