NYHETER_BYGG

Lagerhall det svinger av

Per Olav Berg
25. feb. 2004 - 08:00

Industribyggene er i ferd med å skifte utseende.

Tidligere tiders bygg var ofte i tegl eller betong, deretter kom stålbyggene for fullt. Nå kan også isolerte plasthaller bli en ny konkurrent. De er raske å montere, krever lite vedlikehold og er robuste. De er også konstruert for å kunne tåle de samme belastningene som hvilket som helst bygg.

I Norge er markedsutsiktene lyse for Hallmaker som prosjekterer og leverer komplette løsninger. Både Norsk Hydro i Porsgrunn og Forsvarsbygg på Rena leir har fått haller av denne typen.

Konstruksjonene består av en plastduk som strammes over stålkonstruksjoner og festes med strekkfisk og wire. I andre land har denne typen byggverk vært benyttet i en tid. Overraskende nok har det til og med vist seg å være mulig å lage arkitektoniske spennende byggverk.

Nytt byggesystem

- Vi ønsket å utvikle et funksjonelt byggesystem med stor vekt på arkitektonisk design og et permanent preg. Niels Torp Arkitekter fikk oppdraget med å tegne demonterbare modulbaserte stålhaller kledd med PVC-duk, som et arkitektonisk alternativ til tradisjonelle stål- og plasthaller, forteller Jan Erik Torgersen i Hallmaker.

Han og broren Truls driver fjerde generasjon av familiebedriften, som startet med salmakeri på slutten av 1800-tallet.

For å oppfylle ønsket om spennende og banebrytende designmessige detaljer, krevde prosjektet avanserte utregninger og beregninger innen konstruksjons- og geoteknikk. Siv. ingeniør Arne Vaslag har i samarbeid med dr. ing. Knut Engesvik og dr. techn. Jens Jacob Jensen har løst de tekniske utfordringene.

Som på seilbåt

Duken er patentert av lysakerbedriften Hallmaker og testet ved NTNU. Den har høy biaxial styrke selv om vekten er lav; fra 800 til 2000 gram per kvadratmeter. Duken leveres i forskjellige farger og er værbestandig med 25 års garanti. Den har lav deformasjon fra snø og vindlaster, og er UV motstandsdyktig. Vedlikeholdskostnadene skal også være lave.

Innfestingen mellom stål og duk skjer med såkalt keederprofiler langs den ene langsiden; det er en innfestet pølse av plast eller tau, som skyves inn i en slisse i stålprofilen som seilet i aluminiumsmasten på en båt. På motsatt side strammes duken med strekkfisk, og på sidene trekkes den til den andre aksen, stramt som et trommeskinn, ved hjelp av wire spent i bue i duken.

Duken, som slipper sollys igjennom, er PVC-belagt med PE kjerne. Hengekonstruksjonen av enten galvanisert eller lakkert stål. Buer, åser, gavlsøyler og avstivnings-elementer består utelukkende av firkantprofiler som gir høy knekkmotstand. Dimensjonene er fra 50x50x1,5mm til 200x200x12mm, og de produseres på fabrikk i transportable lengder og boltes sammen på stedet.

Hallene leveres ferdige med lys, elektrisk opplegg, varme og ventilasjon samt porter.

Flyttbare

Hallen i Porsgrunn er på 4000 kvm og inneholder isolert lagerhall, avfuktet lagerhall og kontor. Byggetiden var sju måneder og kostnadene inklusiv betongfundamenter, gulv og tekniske systemer var 19 millioner kroner.

På Rena har Hallmaker prosjektert ferdig et overbygg på 3100 kvm mellom et teknisk verksted bygget i u-form. Taket, som skal leveres til høsten, vil hvile på omkringliggende bygg, og kvadratmeterprisen blir 1380,- kroner. På et stort Coca-Cola-anlegg i Tyskland skal det leveres et 2300 kvm stort overbygg for lasteområde mellom tre frittliggende bygg, med frie spenn opp til 50 meter. Inklusive fundamenter blir kvadratmeterprisen bare 1850,-.

Fremfor konvensjonelle bygg eller takkonstruksjoner mener leverandøren at dette er en rimelig metode for å få tak over store utearealer, enten som spenn mellom eksisterende bygg, eller som frittstående konstruksjon.

- Sammenlignet med tradisjonelle lagerhaller, leverer vi for en tredjedel eller en fjerdedel av prisen. I enkelte tilfeller kan bygget settes direkte opp på asfalt, betong eller grus, og det kan demonteres og flyttes uten store kostnader i forhold til å bygge tradisjonelt. Naturlig lys slippes gjennom duken, noe som gir behagelig arbeidsforhold, sier Torgersen, som legger til at de prosjekterer og bygger haller både for salg og utleie.

10 uker skal firmaet bruke på å sette opp idrettshallen på Nyhamna.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.