JORDSKJELV

Lager VR-modell av katastrofeområde

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
8. feb. 2016 - 20:32

Hittil er 35 personer bekreftet omkommet og over hundre savnet etter det dramatiske jordskjelvet i Taiwan lørdag morgen lokal tid.

Kort tid etter jordskjelvet ble flere droner sendt opp i lufta over byen Tainan, hvor skjelvet gjorde størst skade, og bildene ble sendt ut til ulike nyhetsmedier over hele verden. Ved institutt for landmåling og geografisk informasjon på Cheng Kung universitetet i Taiwan, har man brukt disse bildene til å lage en 3D-modell av boligblokken som ble hardest rammet.

Dermed er det mulig å få en helt annen forståelse av ødeleggelsene enn konvensjonelle fotografier eller videofilmer kan gi.

Youtube-bilder

Bare ved hjelp av Youtube-videoer har man funnet nok data til å generere modellen som er lagt ut på tjenesten Sketchfab. Modellen kan også sees øverst i denne artikkelen, og som virtual reality med VR-briller om ønskelig. 

Den skal ha blitt laget på 30 minutter med videomaterialet som var tilgjengelig fra Youtube. Med eget råmateriale kunne de hatt enda større detaljnivå på 3D-modellen.

Det finnes også en rekke 360-bilder tatt fra lufta over katastrofeområdene. 

Dronebilder

Teknologien for å lage fotografiske 3D-modeller er allerede godt tilgjengelig, og åpner for at man kan bruke ordinære dronebilder tatt fra ulike vinkler. I dette tilfellet ble programmet Agisoft PhotoScan brukt. NRKBeta har skrevet en artikkel om hvordan dette kan gjøres i praksis. 

Letemannskapene leter fortsatt etter savnede i denne boligblokken i Taiwan. Foto: AP/Wally Santana.
Letemannskapene leter fortsatt etter savnede i denne boligblokken i Taiwan. Foto: AP/Wally Santana.
Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.