SAMFUNN

Lager nasjonal hydrogenplan

18. sep. 2001 - 07:05

Norsk Hydrogenforum er en interesseorganisasjon for selskaper, forskningsorganisasjoner og personer med interesse for hydrogen som fremtidens energibærer.

– Vi startet dette initiativet ved årsskiftet fordi Norge bør forberede seg på at hydrogensamfunnet kommer. Vi trenger en nasjonal koordinering på dette området, sier Elizabeth Baumann Ofstad, assisterende direktør i Norsk Hydros energidivisjon og nyvalgt leder i Norsk Hydrogenforum. Hun er bekymret for manglende satsing og samordning på hydrogenområdet her i landet.

Gradvis overgang

Planen skal vise hvordan hydrogen gradvis kan introduseres som energibærer, og konkretisere de økonomiske og miljømessige gevinster som ligger i overgangen til hydrogen. Lovverket skal gjennomgås for å se hvilke endringer som bør gjøres for å lette overgangen til den nye energibæreren, samt peke på behov for standardisering.

Et viktig aspekt vil også være å få frem hvilke muligheter som ligger for at nye produkter og ny virksomhet basert på hydrogen, skal vokse frem i Norge.

Mange driver forskning

Interessen for hydrogen er intens i mange land, både innen teknologiutvikling og på børsen. En rekke store industriselskaper og andre aktører har identifisert vårt letteste grunnstoff som et svært viktig forsknings- og utviklingsfelt i årene fremover.

De store oljeselskapene, bilindustrien og annen industri driver intens forskning og skaper allianser for å skaffe seg posisjoner. I USA investerte venturekapitalister 1,1 milliarder dollar i fjor i slike prosjekter, og investeringene vil ventelig bli enda større i år.

Både i Tyskland og i USA har teknologipartnere, oljeselskaper og myndigheter funnet sammen i samarbeidskonstellasjoner for å fremme hydrogen som energikilde.

Må handle nå

– Dette området er omtrent der telekom var for 20 år siden; i startgropa. Vi må handle nå for å posisjonere oss for vekstperioden, mener Baumann Ofstad.

Hun mener Norge har sakket akterut på dette området, og at vi bør la oss inspirere av land som Island, USA og Canada, som er kommet mye lenger i forberedelser for hydrogensamfunnet. Med enorme hydrokarbonressurser og rik tilgang på fornybar energi er det spesielt viktig for Norge å være i forkant av denne utviklingen.

– Vi trenger en nasjonal satsing for å bygge oss opp på dette område. Vi må øke forskningsinnsatsen, bygge opp kompetanse og finne ut hva som må gjøres for å få næringsliv og offentlige aktører til å samarbeide best mulig, sier Baumann Ofstad.

Norsk Hydrogenforum ønsker at Stortingets olje- og energikomité tar opp hansken og fremmer et initiativ til å fremme bruken av hydrogen, kanskje i form av en stortingsmelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.