T2

Lager gullvarianter av Apple Watch til en tidel av luksus-prisen

Gullsmeder lager billig-versjoner av Apple Watch Edition.

Slik ser en gullbelagt, vanlig, Apple watch ut etter behandlingen.
Slik ser en gullbelagt, vanlig, Apple watch ut etter behandlingen. Bilde: Watchplate
6. mai 2015 - 20:09

Det var nok en og annen som siklet da den dyreste utgaven av Apple Watch, edition, ble lansert i høst. I tillegg til maskinvaren og funksjonene vi tidligere har omtalt, kommer den innkapslet i en ramme av 18 karat gull.

Prisen? Stive 10.000 til 17.000 dollar, altså 75- til 124.000 kroner avhengig av versjon. En hel del mer enn hvermannsen er villig til å betale for en smartklokke.

Les også: Tre GPS-apper du bør laste ned

35 mikrometer tykt lag

Men det finnes råd for deg som vil se ut som du har klokka, men ikke har råd til den. En gullsmedforretning kalt Watchplate tilbyr seg nå å gullbelegge en vanlig Apple Watch til den nette sum av 399 dollar, eller 2240 kroner.

Resultatet er et 35 mikrometer tykt lag 24 karat - tilnærmet hundre prosent rent - gull rundt rammen og knappene på siden. Resultatet er til forveksling likt Apples egen Edition-utgave.

En annen tilbyder, sveitsiske Golden Dreams, gjør samme jobben uten at du trenger å sende inn din egen klokke. Her er prisen riktignok langt stivere, rundt 26.000 kroner.

Det helt motsatte av Apple Watch: Det helt motsatte av Apple Watch - og åtte måneder på batteri  

Høy avanse for Apple

Men vi ser et par grunner til å styre unna gullbelegget. For det første får man liten valuta for pengene. Mens en original Apple Watch Edition inneholder 55 gram gull, er ikke gullet i belegget verdt mer enn noen skarve hundrelapper. Her er det jobben man betaler for.

Det samme gjelder riktignok originalen også, ifølge Business Insider. 55 gram 18 karats gull koster omlag 11.500 kroner. Plusser man på 4000 kroner for selve klokka kommer man likevel ikke i nærheten av den rimeligste utsalgsprisen til 75.000 kroner.

Samleverdien på en originalklokke er derimot vanskeligere å beregne. Man må ikke glemme at smartklokken er Apples første store lansering siden Ipaden, og kan markere starten på smartklokker som allemannseie.

Dessuten er Edition-klokka utstyrt med et patentert komposittmateriale som skal hindre oppskraping, noe som raskt blir et problem med bruksgjenstander i mykt og rent 24-karats gull, som Watchplate tilbyr.

Les også: Slik gjør du mobilen om til et proft termokamera

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.