MILJØ

Lager dyrkbar jord av ørken

Ole K. Helgesen
15. feb. 2006 - 12:10
Vis mer

Torfinn Johnsen er en av Rogalands mest kjente oppfinnere. Nylig kom han hjem fra Nigeria med oppsiktsvekkende testresultater på sitt nye konsept.

Biomembranen har flere funksjoner. Den kan gi ørkenområder nytt liv ved å hindre vann i å fordampe eller synke dypt ned i jorden. Den regulerer også jordtemperaturen. Dette gjøres ved å tilsette hvite eller svarte pigmenter til membranen .

Disse egenskapene gjør at biomembranen kan redusere behovet for vanning med opptil 80 prosent. I tillegg skal den kunne redusere vinderosjon av matjord fordi den binder jordsmonnet sammen.Suksessfulle tester

Forsøkene i Nigeria har vist at biomebranen fungerer som tidligere tester i Norge indikerte.

– Etter tre døgn var spiringen 100 prosent i felter dekket med biomembranen. Vanninnholdet var 31 prosent og temperaturen på jordoverflaten 33 grader celsius. I referansefeltene var det kun 35 prosent spiring. Og vanninnholdet i bakken var kun 15 prosent uten membran. Temperaturen var hele 47 grader celsius, forteller Torfinn Johnsen.Hemmelig oppskrift

Biomembranen består av 97 prosent vann og tre prosent organisk tørrstoff. Blandingen er hemmelig, men avfall fra fiskeindustrien skal være en viktig ingrediens.

– Membranen ikke er noe som legges på overflaten. Den er et flytende middel som trekker inn i jordtoppen der den danner en svampaktig hinne enten i toppsjiktet eller litt ned i jordmassen, forklarer Johnsen. Han understreker at membranen ikke produserer vann. Men den bidrar til å øke oppholdstiden for vann i jorden.Kan bli storindustri

Biomembranen kan være spiren til et stort industrieventyr. Og Johnsen har samlet sterke krefter. Bak ham står firkløveret Universitetet i Stavanger, Statoil, IVAR og Felleskjøpet.

Statoil har et veldrevet markedsapparat til kommersialiseringen. IVAR (Interkommunalt vann,- avløps- og renovasjonsverk) har kompetanse på vann med slamprodukter og kompost. Mens Felleskjøpet lager deler av tørrstoffet fra organisk avfall som gjødsel, skall og fiber. I følge ryktene har de oppskriften fra Torfinn Johnsen nedlåst i en safe.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.