ENERGI

Lærer vedlikehold av vannkraftverk

TRENGER VEDLIKEHOLD: Vannkraftverk er avhengig av systematisk vedlikehold. Lønnsomhet og risiko er to avgjørende kriterier.
TRENGER VEDLIKEHOLD: Vannkraftverk er avhengig av systematisk vedlikehold. Lønnsomhet og risiko er to avgjørende kriterier.
Finn Halvorsen
25. aug. 2005 - 09:59

Kurset ble arrangert for andre gang ved Institutt for elkraftteknikk ved NTNU i Trondheim tidligere i år.

Undervisningen går over to separate uker med to uker mellomrom. Det hele avsluttes med skriftlig eksamen som gir 7,5 studiepoeng.

Kurset inneholder analyse av lønnsomhet, sannsynlighet for svikt, flermåls beslutningsanalyse, produksjonstap på grunn av havari og vedlikehold, tilstandsutvikling i generator, turbin og vannvei, kritiske faktorer og risiko samt RCM-analyse.

Basert på forskning

– Lønnsomhet og risiko er avgjørende kriterier når kraftselskaper vurderer vedlikehold og rehabilitering av vannkraftverk. Sintef Energiforskning har i samarbeid med kraftselskapene og EBL Kompetanse utviklet metoder, dataunderlag og verktøy for beslutningsstøtte for disse problemstillingene. Resultater fra denne forskningen står sentralt i etterutdanningskurset, sier Eivind Solvang, kontaktmann for kurset hos Sintef Energiforskning.

Solvang sier det er stor interesse for kurset. Han holder det for sannsynlig at det også blir tilsvarende kurs neste år. Men etter- og videreutdanningskurs i NTNU-systemet må godkjennes for hver gang.

Men allerede i oktober arrangerer EBL Kompetanse et tredagers kurs med samme tema, men det er mindre omfattende og gir ikke studiekompetanse. EBL gjennomfører også mer fagrettede kurs, som for eksempel tilstandskontroll av turbiner og generatorer.Vurderer kurs i nettplanlegging

Manglende investeringer i vedlikehold av strømforsyningsnettet er for tiden en het potet. Solvang sier de tidligere har hatt kurs som streifer problemstillinger rundt pålitelighet i strømnettet, men da med mer vekt på nettplanlegging eller nettforvaltning. Et nytt kurs i denne retningen forberedes. Tidspunktet er ikke bestemt, men det blir trolig i første semester 2006.

– Det vil i så fall omfatte en del av de samme temaene som er med i produksjonskurset, som for eksempel teknisk/økonomisk analyse, sier Solvang.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.