FAGARTIKLER

Lærer om og av Silicon Valley

1. des. 2004 - 14:13


Dette var den sjette sommeren norske studenter deltok på dette spennende programmet og fikk erfaring gjennom et tre måneders praksisopphold hos high-tech-bedrifter i Silicon Valley. Studentene, som kommer fra forskjellige utdanningsinstitusjoner i Norge, får unik erfaring gjennom å hospitere i start-ups og se utviklingsprosesser i slike bedrifter.

Prosessen med å matche studenter og bedrifter skjer ved at vi i Innovasjon Norge rekrutterer 16–17 bedrifter som presenterer seg for studentene. Her får bedriftene ca. 20 minutter på å presentere firma, teknologi og hvilke arbeidsoppgaver studentene kan forvente seg i løpet av sommeren. Det blir satt av tid til at studentene kan stille utdypende spørsmål i plenum, i tillegg til at de kan snakke med bedriften i etterkant.

En typisk representant

En av bedriftene i sommerens Gründerskole i Silicon Valley var Atrua Technologies (www.atrua.com). Atrua har utviklet og holder på å introdusere en mini fingeravtrykkleser som kan sitte på mobiltelefonen. I stedet for å taste inn en fire-siffers PIN-kode når man slår på mobiltelefonen, kan man føre pekefinger over leseren og telefonen starter.

Atrua er en ordentlig Silicon Valley-bedrift av godt merke. Grunnleggerne av bedriften har solid erfaring i å utvikle fingeravtrykklesere, alle nøkkelpersonene i bedriften har hver for seg vært med på mange start-ups tidligere, og Atrua har hentet inn nærmere 16 millioner dollar i venturekapital. Her har de fått med seg Nokia, Ericsson og Intel Capital på eiersiden og det er full fart i bedriften. Et spørsmål som en av Gründerskole-studentene stilte er hvorfor Atrua holder til i Silicon Valley. Mobiltelefonselskapene ligger stort sett i Europa eller Asia, de som gjerne produserer slike delkomponenter ligger på Taiwan, og Atrua regner med at de kundene som vil være sist ut til å ta i bruk slik teknologi er amerikanerne. Hvorfor er Atrua lokalisert i Silicon Valley?

Raffinert venturekapitalmiljø

Jeg har lyst til å trekke fram to momenter jeg mener er grunnen til at Atrua holder til nettopp her. Silicon Valley har det største, eldste og mest raffinerte venturekapitalmiljøet (VC) i verden. Her har VC-ene holdt på i over 50 år med etablering av høyteknologibedrifter. Dette har resultert i mange gode VC-miljø som råder over store fond. Etablering av en high-tech-bedrift som Atrua krever venturekapital og tilgangen er god på dette her. Det andre momentet er at det finnes et hav av gode entreprenører i Silicon Valley og disse er svært spesialisert. Serial entrepreneurs - som de kalles - er ofte spesialisert til å fylle en funksjon i bedriften i en bestemt fase og de går denne stafettetappen for nye selskaper igjen og igjen. Dermed blir man nokså erfaren på hvilke kritiske aktiviteter man må komme i mål på og hvordan man kommer dit.

Et av hovedmålene med Gründerskolen er at norske studenter skal bli eksponert for en high-tech-bedrift i et miljø som Silicon Valley. Vi har mange gode gründere i Norge, men personer med erfaring i å lede høyteknologibedrifter, har vi relativt sett færre av. Ved å hospitere i et selskap som Atrua Technologies, håper vi å se Gründerskole-studentene som gode norske high-tech-entreprenører om noen år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.