KRAFT

Lærer av norsk vannkraft

STUDERER VANNKRAFT: FNs klimapanel vil bruke norsk vannkraft som modell for en rapport om fornybar energi. Dette er Solbergfoss kraftverk.
STUDERER VANNKRAFT: FNs klimapanel vil bruke norsk vannkraft som modell for en rapport om fornybar energi. Dette er Solbergfoss kraftverk. Bilde: E-CO Energi
Kjetil Malkenes Hovland
1. sep. 2009 - 09:48

De neste tre dagene er deler av FNs klimapanel på besøk i Norge.

Rapport

Forfatterne skal skrive en spesialrapport om fornybar energi, hvor langt de ulike teknologiene er kommet og hvor stort potensialet er.

Fornybarrapporten skal blant annet handle om bølgekraft, vannkraft og vindkraft. Under møtet i Oslo skal det skrives på de ulike kapitlene.

Men forfatterne besøker også vannkraftverket på Kaggefoss, Statkrafts saltkraftverk på Hurum, og energibørsen NordPool.

Nordmenn er forfattere

Det er tre nordmenn blant forfatterne av rapporten, nemlig Tormod Schei fra Statkraft og Ånund Killingtveit fra NTNU, som jobber med vannkraftkapittelet, og Øystein Ulleberg ved Institutt for energiteknikk som ser på hvordan fornybar energi kan integreres i energisystemet.

I dag møttes forfatterne fra FNs klimapanel hos Statens Forurensningstilsyn (SFT) i Oslo.

– Fornybar energi er en nøkkel til å løse klimautfordringene. Vannkraft og andre former for fornybar energi er viktig både for oss i Norge og for mange andre land. Vi er glade for at FNs klimapanel ønsket å komme hit for å arbeide med rapporten, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i SFTs avdeling for klima og industri i en pressemelding.

Ferdig i 2014

Rapporten som det arbeides med i Norge de neste dagene, skal være ferdig i 2010, og blir en del av grunnlaget for klimapanelets femte hovedrapport som kommer i 2014.

Gruppen er ledet av klimaforskerne Ramon Pichs-Madruga fra Cuba, Ottmar Edenhofer fra Tyskland og Youba Sokona fra Mali.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.