IKT

Lades på ett minutt

HURTIG: Full tank på ett minutt blir realiteten neste år dersom Toshiba kommer på markedet med sine nye lithium-ion batterier.
HURTIG: Full tank på ett minutt blir realiteten neste år dersom Toshiba kommer på markedet med sine nye lithium-ion batterier. Bilde: Finn Halvorsen
Finn Halvorsen
27. apr. 2005 - 08:00
Vis mer

Dette betyr at ladetiden er redusert med en faktor på 60 i forhold til dagens lithium-ion batterier. Full lading oppnås med kun noen få minutter ekstra ladetid.

De nye batteriene kan i tillegg by på flere andre fremskritt i forhold til dagens teknologi. Toshiba har testet en prototyp av batteriet. Etter 1000 ladinger hadde batteriet bare mistet 1% av sin opprinnelige kapasitet. Energitettheten er også større enn det vi er vant til i dag.

Og kanskje ikke minst viktig på våre nordlige breddegrader: batteriet har svært gode kuldeegenskaper. Eller hva sies om 80% ved minus 40 C, og 95% ved pluss 45 C?



Nanoteknologi

Som så mye annet revolusjonerende i dag, ligger det nanoteknologi bak. Nano-partikler ved den negative elektroden hindrer flytende organiske elektrolytter i å redusere batterikapasiteten under lading.

Nano-partiklene absorberer og lagrer raskt store mengder lithium ioner og hindrer nedbryting av elektroden. Et stort teknologisk gjennombrudd, ifølge Toshiba.

Toshiba ser i første omgang for seg at batteriene tas i bruk i biler og industrielle anvendelser, men etter hvert også på en rekke andre områder, som mobiltelefoner og annet bærbart utstyr.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.