Scenario høsten 2006:
Du kommer sørfra på E18, feier inn på bensinstasjonen i Drammen, eller egentlig energistasjonen, med din flunkende nye elbil samtidig med en feit Mercedes. Du kjører bort til den aller grønneste pumpen, den som ikke måler kvantum i liter, men i kWh. Du plugger inn, og ett minutt senere viser batterimåleren over trekvart tank. Du rusler inn og slenger noen mynter på disken som betaling.
På vei ut møter du Mercedes-eieren med tolv hundrelapper i hånden, og et bekymret uttrykk i ansiktet. Kanskje ser du senere stjernen i speilet, og om litt en bred spoilerhekk foran deg. Og vips er den vekk. Men du lar deg ikke affisere. En rask økonomisk kalkyle i hodet, og dagen er uansett reddet.
Dessuten vet du at et sted mellom Asker og Sandvika vil du, der du glir uhindret mot Oslo i kollektivfeltet, passere den bekymrede Mercedes-eieren. Han er nå enda mer bekymret der han sitter fanget i stillestående kø og vet at han ikke rekker det hyperviktige møtet klokken ni.
Dette betyr at ladetiden er redusert med en faktor på 60 i forhold til dagens lithium-ion batterier. Full lading oppnås med kun noen få minutter ekstra ladetid.
De nye batteriene kan i tillegg by på flere andre fremskritt i forhold til dagens teknologi. Toshiba har testet en prototyp av batteriet. Etter 1000 ladinger hadde batteriet bare mistet 1% av sin opprinnelige kapasitet. Energitettheten er også større enn det vi er vant til i dag.
Og kanskje ikke minst viktig på våre nordlige breddegrader: batteriet har svært gode kuldeegenskaper. Eller hva sies om 80% ved minus 40 C, og 95% ved pluss 45 C?
Nanoteknologi
Som så mye annet revolusjonerende i dag, ligger det nanoteknologi bak. Nano-partikler ved den negative elektroden hindrer flytende organiske elektrolytter i å redusere batterikapasiteten under lading.
Nano-partiklene absorberer og lagrer raskt store mengder lithium ioner og hindrer nedbryting av elektroden. Et stort teknologisk gjennombrudd, ifølge Toshiba.
Toshiba ser i første omgang for seg at batteriene tas i bruk i biler og industrielle anvendelser, men etter hvert også på en rekke andre områder, som mobiltelefoner og annet bærbart utstyr.