INDUSTRI

Lader opp dårlige solceller

Trond Gram
22. des. 2008 - 07:45

Med venturekapital i lommen går Narvik-selskapet Solar Cell Repower i gang med å bygge en fabrikk som skal oppgradere skadde solceller til fullverdige celler med topp ytelse.

– Håvard Lillebo jobbet som økonomisjef i Rec Scancell. Han så at andresorterings solceller, som ikke fikk optimal behandling, var et problem for Scancell og andre celleprodusenter. Det er feil av dem å fokusere på det. Det de må gjøre er å fokusere på ekspansjon. Håvard så at det var muligheter der hvis noen tok tak i det på en industriell måte, sier nyansatt administrerende direktør i Solar Cell Repower, Thor Christian Tuv, som også har bakgrunn fra Rec.

– Et problem i industrien

Skadde solceller er et problem i solcelleindustrien. Tidligere har mange skrapceller blitt sendt til Asia hvor de har blitt kuttet opp til hagelamper, kalkulatorer og andre ting.

Det syntes Lillebo var sløseri av dyrebar silisium.

– Vi skal fikse problemet slik at de ødelagte solcellene kan selges i markedet og produsere ren energi, legger han til.

Gründeren Håvard Lillebo er selskapets finansdirektør. Neste sommer skal de to Rec-avhopperne ha ferdig en fabrikk som kan reparere ødelagte solceller.

Da skal 1000 kvadratmeter stå klar til å romme en linje, noe som etter planen skal oppgraderes til tre linjer etter hvert som teknologiutviklingen skrider fremover.



Oppgraderer solcellen

Flere feil kan oppstå i solceller, av elektronisk, mekanisk eller optisk art. Solar Cell Repower har funnet en løsning på det første, og jobber med de to andre.

– Hvis for eksempel en leder i solcellen er revet over, setter det ned ytelsen i solcellen. Er det en skade i materialet, får du en kortslutning. Vi kan fjerne kortslutninger og oppgradere solcellene, sier Tuv

– Vi har lagt inn plass til ny teknologi. Nye linjer kan for eksempel oppgradere solceller med mekaniske eller optiske feil. Vi er i gang med teknologiutvikling på disse områdene, fortsetter han.

«Råvarene» blir skrap fra solcellefabrikanter som Rec, Norsun og Q-cells. Kundene blir solcellemodul-fabrikker.

35 millioner investert

35 millioner kroner er investert i selskapet, og innen utgangen av neste år skal 30 ansatte være på plass. Northzone Venture har gått inn med 17 millioner, Innovasjon Norge med 12.

Partner Tellef Thorleifsson i Northzone forteller at de i flere år har sett på muligheter innen fornybar energi som ligger i grenselandet mot det REC gjør. Da Håvard Lillebo tok kontakt, syntes de hans prosjekt var spennende.

– Noe av utfordringen var at det kun var Håvard som drev selskapet. Vi var avhengig av å få noe mer rundt ham og klarte å få inn et par sentrale karer. Det var en gjeng som har jobbet i industrien og som kan solenergimarkedet, sier Thorleifsson.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

– Det er aktører i Asia som kjøper opp skadde celler og parterer dem, tar ut silisiumet og resirkulerer det. Men det er en kostbar prosess. Det et bra hvis vi heller får oppgradert dem og utnyttet cellene, leger han til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.