ENERGI

Lader mobilen på polet

Det italienske selskapet Acta har utviklet en katalysator som ikke behøver å bruke det dyre metallet platina.

Ved hjelp av nanoteknikker har de kommet frem til en katalysator som bruker de mer vanlige metallene kobolt, nikkel og sølv.

Katalysatoren kan nyttes i brenselceller. Fordelen er at den nye teknologien arbeider ved lave temperaturer. Dermed kan brenselcellen brukes i bærbart utstyr som mobiltelefoner, PC-er, radioer, TV-er, spill, MP3-spillere etc. Den er foreløpig ikke egnet i større og mer krevende utstyr.Går på sprit

Den nye brenselcellen blir rimelig å bruke dersom staten ikke tar for store avgifter.

I stedet for å bruke hydrogen eller metanol som energikilde, brukes etanol, eller 96 prosent sprit. Sprit er langt mer miljøvennlig enn alternativene. Det er billig å fremstille, og det er fremstilt av biologisk materiale.Vekk med CO

I dagens brenselceller, hvor det brukes platina i katalysatoren, dannes det CO, karbonmonoksid. Dette er en giftig gass som har stor affinitet mot platina og legger seg som et belegg over katalystoren.

Resultatet er redusert virkningsgrad og effekt fra berenselcellen. Med Actas nye teknologi oppstår ikke dette fenomenet.

Selve gjennombruddet med den nye teknologien ligger i at forskerne har fremstilt et nytt polymer, Hypermec. I dette materialet kan lag med basismetaller legges svært nøyaktig innenfor toleranser som ligger like under nanometerområdet. Dette danner en meget god katalysator, hvor behovet for platina er fjernet, skriver det engelske tidsskriftet The Engineer.

Forskerne ved Acta vil arbeide videre for å erstatte eksisterende membranteknikk i brenselsceller med den nye teknologien. De regner med at dette vil redusere prisen betydelig både på grunn av redusert materialkostnad og enklere produksjon.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.