KRAFT

Lad bussen med sykkel

Stein Jarle Olsen
16. juli 2009 - 11:27

Flere norske byer har allerede såkalte bysykkelordninger, hvor et reklamebyrå finansierer syklene med annonser, og beboerne slipper unna med en symbolsk sum for fri bruk en hel sesong.

I Oslo er det for eksempel ClearChannel som driver bysyklene, og brukerne betaler 80 kroner i året.

Sykkelenergi Bysyklene til Chiyi Chen kan fore strøm tilbake til nettet, som igjen kan brukes til å drive hybridbusser.
Sykkelenergi Bysyklene til Chiyi Chen kan fore strøm tilbake til nettet, som igjen kan brukes til å drive hybridbusser.

Sykkelenergi

Samtidig som syklene bringer oss frem, forsvinner det jo mye energi i for eksempel bremsing, noe som allerede utnyttes i såkalte hybridsykler.

Dette har designer Chiyi Chen forsøkt å bygge videre på, og har kommet frem til en løsning som han håper kan forsyne en hel flåte av busser med elektrisitet i fremtiden.

Med hans system lagres bremseenergien i en kondensator, og fôres tilbake til et sentralt system når sykkelen igjen settes i stativet, i stedet for å gjenbrukes i sykkelen.

Bussbilletter

For én sykkel er kanskje ikke utbyttet så stort, men for en hel armada av bysykler kan energiutbyttet bli merkbart, og det er derfor Chen håper å kunne bruke energien til å redusere drivstofforbruket i hybridbusser.

I tillegg har designeren utviklet et eget RFID-kort som både brukes til å låse opp syklene, men også til å holde styr på energien som hver syklist genererer.

Det gir muligheter for kompensasjon, for eksempel i form av saldo på forhåndsbetalte busskort - om du sykler så og så langt, kan du ta bussen gratis.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.