NYHETER

Labview-brukere kan nå kjøre på Linux Real-Time

National Instruments-kunder av den grafiske programmeringsplattformen for datafangst, analyse og styring har i årevis kunnet velge mellom en mengde operativsystemer.

Linux har landet hos National Instruments, Brett Burger viser oss selskapets første kontroller CompactRIO-9068 med støtte for deres sanntidsversjon av operativsystemet.
Linux har landet hos National Instruments, Brett Burger viser oss selskapets første kontroller CompactRIO-9068 med støtte for deres sanntidsversjon av operativsystemet.
16. aug. 2013 - 15:44
Vis mer

Nå lanseres kontrolleren CompactRIO-9068, som snurrer på NI Linux RT.              

Flere konkurrenter

Kortversjonen av Labview er en alt-i-ett-løsning for logikk, regulering, maskinsyn (vision) og vibrasjonsanalyse, og med grensesnitt mot matematikk- og simuleringspakker.

Om vi legger FPGA litt til side, har monopolisten Windows fått stadig flere utfordrere. Først lanserte National Instruments brukergrensesnitt for Apples operativsystem iOS, som blant annet kjører på Iphone og Ipad. Løsningen kalles Data Dashboard.

Android-en kommer

Ifølge Mike Neal hos NI kommer et tilsvarende dashbord med samme funksjonalitet for Android, operativsystemet som finnes på stadig flere smarttelefoner og nettbrett. Med større produksjon av nettbrett enn konvensjonelle pc-er er det neppe overraskende at stadig flere hiver seg på trenden med løsninger for de suksessfulle brettene.

Brukergrensesnittet er nå én ting. Det viktigste for de fleste er selve kontrolleren. Med lanseringen av CompactRIO-9068 er nok en operativsystembarriere brutt for National Instruments. Modulen ser ut som selskapets andre blå-grå- og Windows-baserte maskiner. Men skinnet bedrar. Etter mange års vurderinger er en sanntidsversjon av Linux tatt inn i varmen.

To motorer

Med temperaturspesifikasjoner på minus 40 til 70 grader og sjokk- og vibrasjonsegenskaper som seg hør og bør, kan det gjerne gå varmt for seg. Brett Burger i NI forteller at Linux-maskinen er fire ganger kraftigere enn forgjengeren. Den har to motorer under panseret, rene hybridløsningen om vi drar en parallell til kjøretøy.

CompactRIO-9068 inneholder Xilinx Zync SoC (System on a chip, journ. anm.) som kombinerer en tokjerne ARM-prosessor på 667 MHz og en FPGA (Field Programable Gate Array) på samme chip, forteller Burger.

 

FPGA-en har et par millioner porter som kan rekonfigureres og de bidrar til raske syklustider. Til forskjell fra blant annet Windows, er Linux-koden åpen slik at brukerne kan foreta modifikasjoner. National Instruments har bearbeidet operativsystemet og resultatet er altså sanntidsversjonen NI Linux RT.

Åpen kildekode

Linux-basert kontroller med offisiell mulighet for hacke i kildekoden for utviklerne, men National Instruments har lagt ned 60 mannår for å lage en robust sanntidsplattform.
Linux-basert kontroller med offisiell mulighet for hacke i kildekoden for utviklerne, men National Instruments har lagt ned 60 mannår for å lage en robust sanntidsplattform. National Instruments
 

Nå lanseres kontrolleren CompactRIO-9068, som snurrer på NI Linux RT.

Selveste grunnlegger og toppsjef Dr. James Truchard forsikrer Automatisering at det har blitt en robust plattform. Det er i hvert fall ikke noe å si på innsatsen.

- Vi har lagt ned 60 mannsår på å tilpasse og lage en solid løsning, sier han.

 

De er likevel åpne for å la brukerne tukle med koden. Brett Burger lover å sende kildekoden til de som ønsker den. Poenget er selvsagt mer åpenhet. Kall det gjerne softwareglasnost. Med Linux RT er verden åpen for programmering i C og C++, og alt av Linux-applikasjoner, kombinert med Labview.

Gromme grensesnitt

Kontrollere uten grensesnitt er lite verdt. Derfor spiller den nye maskinen sammen med selskapets omfattende pallett av I/O-moduler i den såkalte C-serien. Den har mer enn 70 varianter med det meste en utvikler måtte ha behov for.

Maskinen kommuniserer også med omverdenen på flere måter. Den har innebygd to RS232- og en RS485-port, USB, samt to Gigabit Ethernet-porter som støtter IEC 1588 og Ethercat.

Kompatibel

Selskapet har tatt kompabilitet av Windows-baserte Labview-løsninger på alvor. Sitater fra flere tidlige brukere av den nye kontrolleren på konferansen NIWeek tyder på at konvertering av eksisterende applikasjoner til Linux Real-Time kan gjøres på noen timer. For dem som trenger mer ytelse og åpenhet kan den nye løsningen være verdt å sjekke ut.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.