SAMFUNN

Laber interesse

TU inviterte samtlige medlemmer i forskningskomiteen, samt forskningsminister Trond Giske, til å kommentere den sviktende tilliten.

Vi har kun mottatt svar fra Venstres Odd Einar Dørum og SVs Rolf Reikvam. I tillegg til disse to mottok redaksjonen en melding fra Kristelig Folkepartis Arne Lyngstad, som befinner seg i New York og ikke fikk åpnet e-posten sin.

– Topp prioritet

– Vi satt i en regjering som la frem Forskningsmeldingen, og for oss har dette topp prioritet. Vi etterlyste en opptrappingsplan i den nåværende regjerings forslag til revidert statsbudsjett – ikke upresise løfter, men konkrete. En vekst på 1,9 milliarder kroner i år er et minimum, sier Dørum og antyder at grunnforskningen står sentralt hos Venstre.

Dørum understreker at selv om de tre sentrumspartiene fortsatt ønsker å danne regjering sammen, uttaler han seg kun på egne og Venstres vegne. – Vi er nødt til å ta et tak nå, sier Dørum

Refser næringslivet

– Det første som slår meg, er at næringslivsledere ikke tar selvkritikk på egne vegne. En av grunnene til at den norske FOU-innsatsen er så lav, er manglende forskningsinnsats og -bevilgninger fra næringslivet, sier SVs Rolf Reikvam i sin kommentar.

SV fremmet et forslag til opptrappingsplan i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett. Hoveddelen skal direkte inn som forskningsmidler, mens en mindre andel skal brukes til å stimulere bedriftenes innsats. De to første årene skal den offentlige innsatsen økes med 1,1 milliarder kroner hvert år. De to neste foreslo SV at økningen skal være på 700 millioner hvert år. For det siste året la de opp til en økning på 900 millioner. Av økningen skal 100 millioner hvert av opptrappingsårene avsettes til stimuleringstiltak rettet mot næringslivet.

– Jeg tror Stortinget ikke kan komme utenom sine egne vedtak. Derfor velger jeg tro at vi allerede ved budsjettbehandlingen til høsten vil øke forskningsinnsatsen som forutsatt, sier Reikvam. En lengre innlegg fra Rolf Reikvam står på kommentarplass.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.