ARBEIDSLIV

Lab for pyrometri

12. des. 2000 - 13:17

Utstyrsleverandører er Max Sievert, som representerer Mikron i USA, og Teck Instrument AS, som representerer Land Infrared i UK. Posisjoneringssystemet er levert av W. Tverdal AS, som er representant for Newport-Microcontrol fra USA.

Utstyret er tre “blackbody”-kilder og en transfernormal. De dekker temperaturområdet fra 100 grader til 1700 grader C. Dermed er det mulig å kalibrere de fleste kontaktfrie termometre inkludert infrarøde sensorer.

For temperaturer over 1000 grader C er det vanlig med strålingstermometre der det ikke er mange materialer som tåler kontakt med målemediet. I det siste er bruken utvidet til å gjelde for stadig lavere temperaturer, helt ned til under null grader. Dette er instrumenter som egner seg til måling av temperaturen på små objekter eller objekter som har lav varmekapasitet eller endrer temperaturen raskt.

Noen områdene som benytter slike instrumenter, er fjernanalyse, termografi, meteorologi, innen miljøområder, medisin og ved kontroll av industrielle prosesser.

Siden kravene er skjerpet til måling av temperaturen i prosesser hvor det er vanskelig å komme i kontakt med mediet, har behovet økt for å få et nasjonalt referanselaboratorium. Noen områder kan være måling av flytende asfalt, veibaneoverflater, motorinspeksjon, elektriske anlegg, test av kretskort og lodding i industrien, baking, kaffebrenning, testing av medikamenter og en lang rekke andre områder. (lh)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.