Det fikk nær 200 personer fra norsk industri, forskning, virkemiddelapparat og politikk høre på årets Eureka-konferanse. Det finnes knapt offentlige midler tilgjengelig.

Antallet nye prosjekter med norsk deltakelse er halvert fra 20 i fjor til 10 i år. Den norske Eureka-koordinatoren Bjørn Henriksen øyner ingen lysning. Derimot har han registert et klart systemskifte da Bondevik II-regjeringen tiltrådte i fjor høst. Et systemskifte som fjernet siste rest av forutsigbarhet med hensyn til innovasjonsmidler.

Nestlederen i Stortingets utdannings- og forskningskomite, Høyres Søren Voe, gir Henriksen mer rett enn han nok setter pris på. - Det kan være fristende å spørre om vi i det hele tatt har en innovasjonspolitikk vi kan være stolte av.

Vårt inntrykk, ikke bare av innovasjonspolitikken, men også av forskningspolitikken og næringspolitikken, er oppsummert i tittelen på denne kommentaren: "La det skure".

Statsekretær Helle Hammer fra Næringsdepartmentet var også til stede på konferansen. Hun vil ha mer videreforedling i Norge i stedet for å eksportere råvarer. Hun har til og med med en oppskrift: - Norge har behov for en helhetlig poltitisk tilnærming for å sikre økt verdiskapning i årene fremover. Det skal skje gjennom nye gjennomganger av rammebetingelsene for norsk næringsliv.

Undertegnede ble ikke mye klokere. Det er derfor vanskelig å fortelle leserne hvordan den sittende regjeringen vil styrke norsk industri og øke nasjonal videreforedling, og om den faktisk ønsker en slik styrkning.

Eureka er et europeisk nettverk for å stimulere til samarbeid om forskning og utvikling mellom bedrifter over landegrensene. Praktisk talt ethvert europeisk land er medlem i Eureka, som har et lite hovedkontor i Brüssel. Initiativet ble i sin tid tatt av Francois Mitterand i 1985. Hensikten er at det skal være minimalt med byråkrati og et regelsett som er laget på industriens premisser. I Norge er det ingen egen pott til å finansiere Eureka-prosjekter. Noen penger tas fra SND og noe fra Forskningsrådets midler til brukerstyrt forskning.

Søkeord: Eureka1

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.