BYGG

La bort stridsøksen – gjenvant tilliten

Sven Christian Ulvatne, amd.dir i NCC
Sven Christian Ulvatne, amd.dir i NCC Bilde: Joachim Seehusen

– De tok fra oss retten til å bygge alt fra utedasser til garasjer. Vi var overrasket over den strenge reaksjonen til Statens Bygningstekniske Etat (BE), sier Sven Christian Ulvatne.

Nå bygger ikke NCC utedasser, men godkjenningen til alle byggkonstruksjoner ble trukket tilbake.

– Men ingen innskrenkninger ble lagt på anleggssektoren vår, presiserer Ulvatne.

Godkjenninger på plass

Nå kan NCC-sjefen og alle hans ansatte puste lettet ut. Allerede 27. juni, kun to måneder etter den dramatiske tilbaketrekningen av fire sentrale godkjenninger, ble selskapet på nytt vurdert og alt ble funnet i orden.

Etter en kald og regntung sommer er NCC klar til å konkurrere om byggeoppdrag på like linje med andre entreprenører.

– Selv om jeg hadde signalisert internt at vi skulle ha alle godkjenningene tilbake innen 1. juli, tvilte jeg innimellom, innrømmer Ulvatne nå.

Les også: NCC var forberedt på det verste.
NCC får skryt fra BE

Vurderte å slåss

Han mener fortsatt at sykdomstegnene ikke stakk så dypt som BE beskrev, og forteller at han vurderte å slåss mot BE.

– Ja, vi vurderte å slåss, i temmelig nøyaktig to dager, før vi bestemte oss for ikke å gjøre det. Bakgrunnen var delvis at jeg fikk en erkjennelse av at om vi hadde protestert og kjempet imot, ville vi kanskje vært uten sentrale godkjenninger i dag.Fly forbannet

På den første pressekonferansen etter at BE hadde trukket godkjenningene, var det en rasende Ulvatne som møtte pressen. – Jeg er fly forbannet, gjentok han flere ganger, kroppsspråket levnet liten tvil om at han mente det.

– Jeg var forbannet fordi det var noen i vår organisasjon som ikke fulgte regler vi har terpet og terpet på og at en fatalitet på ett enkelt prosjekt kunne få slike dramatiske konsekvenser.

Han var ikke alene om å være forbannet, og flere i selskapet var mer stridslystne enn sjefen.

NCC-sjefen blir litt forsiktig når vi spør om det var bred enighet i hele bedriften om å gjøre et dypdykk i egne rutiner for å få igjen godkjenning. – Det er vanskelig å uttale seg om hele bedriften, vi har mange ansatte. Men det var enighet i hele ledergruppen.Frustrasjon

– Det var mye frustrasjon, først og fremst i starten. Mange følte de tiltakene vi satte i gang som unødvendig voksenopplæring i ting de behersket. Men etter hvert ble denne frustrasjonen avløst av en forståelse av at vi alle kan bli bedre. Noen følte seg også satt i gapestokken til tross for at de gjorde som de skulle og gjorde sitt beste. Derfor ville noen slåss, men den oppfatningen var kortvarig.

– Lysten til å slåss ble erstattet av en viss fandenivoldskhet: Dette skulle vi komme gjennom

Støtte fra kunder

Ulvatne har kun hørt om én kunde som sa at inntil godkjenningene igjen var på plass, ville de ikke benytte NCC.

– Men det har vært flere fine heiarop.

Ulvatne avviser at det har vært en tøff personlig påkjenning å lede den første riksdekkende entreprenøren som er fratatt sentral godkjenning, og deretter kjempe den tilbake.

– Nei, egentlig ikke. Jeg har fått mye støtte både fra våre eiere og fra styret. I de andre nordiske landene har de ikke de samme kontroll- og godkjenningsordningene, og jeg tror ikke de helt skjønte alvoret i dette. Nå er våre erfaringer brukt internt i konsernledelsen for å belyse en del av risikoprofilen i bransjen.Styrket ut

– Jeg er overbevist om at vi kommer styrket ut av dette selv om det vil ta litt tid før vi merker økonomiske resultater. Vi vil gjøre mindre feil og bli mer effektive. For oss handler dette om langt mer enn sentral godkjenning.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.