La barna ta romreisen

MANIPULERT? Neil Armstrong fotograferte Buzz ALdrin på månen 20. juli 1969. Det har vært massive spekulasjoner om at denne og seinere månelandinger ble utført i Hollywood-studioer. (Bilde: NASA)
MÅNETUR: Etter at Neil Armstrong og Buzz Aldrin i 1969 ble de første menneskene på månen, sendte USA de neste årene opp flere astronauter, I 1972 var astronaut Eugene A. Cernanra leder for Apollo 17. Her er han på en kjøretur på månen 11. desember 1972. (Bilde: NASA)
20. juli 1969: Neil Armstrong blir det første mennesket til å sette sin fot på Månen mens han sa: "Et lite skritt for (et) menneske - Et stort skritt for menneskeheten". (Bilde: NASA)
APOLLO 11: Neil Armstrong og Edwin E. "Buzz" Alrdin ble de to første menneskene på månen 20. juli 1969. Her har Armstron gfotografert Aldrin på deres spasertur på månen. De var ute i 2 timer, 31 minutter og 40 sekunder. Oppdraget var først og fremst å observere, fotografere og filme. Ett av månelandingsfartøyets bein sees på bildet. (Bilde: Neil Armstorng/NASA)
Mars Spirit og Mars Opportunity er to hjulgående fartøyer som utforsker planeten Mars. De to fartøyene har overlevd i over to og et halvt år på planeten, drevet fram av solcellestrøm. Opprinnelig trodde NASA at Opportunity og Spirit bare ville fungere i tre måneder - fra januar 2004, men fortsatt tusler de rundt og sender nye data fra Mars.
MANIPULERT? Neil Armstrong fotograferte Buzz ALdrin på månen 20. juli 1969. Det har vært massive spekulasjoner om at denne og seinere månelandinger ble utført i Hollywood-studioer. (Bilde: NASA)
  • Romfart

Det er Norsk romsenter på Skøyen i Oslo som åpner dørene og invitere store og små til - ja - store og må romfartsopplevelser.

Lørdag og søndag blir det spennende og engasjerte foredrag om framtidas romstasjoner og Mars-roboter som øver seg på Svalbard.

Ærefullt besøk

Den kjente amerikanske astronomen, professor Seth Shostak, kommer fra USA for å fortelle om hvordan forskerne lytter etter signaler fra intelligent liv i rommet. Jon Bing ser på forholdet mellom romfart og kultur.

Mellom foredragene venter romfergen og raketter på besøk. Modellene er bygget av romentusiaster i Norsk Astronautisk Forening.

Et stort skritt

Romdagene 2006 er gratis og åpent for alle.

Arrangementet "tjuvstarter" markeringen av at det neste år er 50 år siden romalderen startet for fullt med russernes oppskyting av Sputnik 1 den 4. oktober 1957.

Neste høydepunkt var måneferdene på slutten av 60-tallet og med Neil Armstorongs " .. one small step for man, one giant leap for mankind" - " et lite skritt for mennesket - et stort skritt for menneskeheten" i 1969 da mennesket satte sin fot på månen for første gang.

Program

Les mer om programmet for dagene her.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå