BYGG

Kynningsrud kan miste godkjenning

RAS: Kynningsrud Prefab gjorde så mange feil under monteringen av terrassene at deres sentrale godkjenning røk.
RAS: Kynningsrud Prefab gjorde så mange feil under monteringen av terrassene at deres sentrale godkjenning røk. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen, Mona StrandeJoachim Seehusen, Mona Strande
22. feb. 2008 - 07:24

De tre terrassene som raste fredag 30. november i fjor var montert av en nylig innleid sveiser. De trakk med seg ytterligere to terrasser på et OBOS-bygg under oppføring i Oslo. Nå vil Statens Bygningstekniske Etat, BE, straffe Kynningsrud Prefab hardt.

Stor kvalitetsforskjell

– Firmaet mangler tilfredsstillende sikringssystem til tross for at det er ISO-godkjent. De aktuelle terrassene skulle også vært prosjektert på nytt, sier avdelingsdirektør Malvin Bjorøy i BE. Han forteller at terrassene som raste var sveiset av en ny medarbeider innleid fra Adecco.

De fleste balkongene i prosjektet bæres av opplegg inne ved vegg og skrå strekkstag på hver side, men på noen av terrassene i de øverste etasjene ble strekkstagene erstattet med trykkstag som går på skrå fra samme boltehull og inntil veggen under balkongen.

Det var balkongene med trykkstag som først løsnet og forårsaket ulykken, og årsaken til at de raste var svikt i sveiseforbindelsen ved opplegget ved veggen.

I SINTEFs rapport om hendelsen står det at sveiseren som har sveiset de øverste terrassene ikke kunne ha vært informert om at disse måtte sveises ekstra godt. Ved visuell kontroll er det påvist forskjell i kvaliteten på sveisearbeidene som ble gjort før og etter vikaren startet hos Kynningsrud.

Flere brudd

Nå risikerer altså Kynningsrud Prefab og miste sin sentrale godkjenning for ansvarsrett.

I varselsbrevet skriver BE at "foretaket ikke har hatt et system i bruk som sikrer kvalifisert prosjektering og oppgaveløsning i alle ledd i organisasjonen".

Videre viser feil og mangler ved prosjektering og utførelse at "kontrollen i tiltaket ikke kan ha vært utført tilfredsstillende", noe som gir grunnlag for tilbaketrekking av sentral godkjenning.

– Kynningsrud Prefab AS har latt utføre byggearbeider uten at nødvendige tiltak var truffet for å sikre seg mot at skade kan oppstå på person eller eiendom Å utføre slike arbeider ansees å være et alvorlig brudd på plan- og bygningslovgivningen, og er dermed i seg selv et grunnlag for å trekke tilbake den sentrale godkjenningen, skriver BE i brevet.

– Ingen kommentar

Bjorøy trekker en sammenligning til Biohuset som raste på Hamar i fjor. Det førte til at NCC en periode mistet flere sentrale godkjenninger til tross for at det var en underentreprenør som var ansvarlig for feilen.

– Hadde denne jobben vært gjort under Skanskas godkjenning ville deres godkjenning røket selv om det var Kynningsrud som var ansvarlig for feilen. Det viser hvor viktig det er for foretakene å holde kontroll på hvilke foretak som er ansvarlig for hva, sier Bjorøy.

– Raset skjedde midt i arbeidstiden. Hvert element veier om lag seks tonn. Allerede etter tre meters fall vil et slikt element ha opparbeidet en hastighet på sju meter per sekund og da treffe neste balkong med en kraft på 50 tonn, sier en sentralt plassert kilde til Teknisk Ukeblad.

Ledelsen i Kynningsrud Prefab AS vil ikke kommentere saken før de har sendt sitt svar til BE. Fristen for uttalelse er satt til 5. mars.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.