MILJØ

Kvotehandel påvirker kraftprisen

CO2-KVOTER: Statoils raffineri på Mongstad er ett av de tre anleggene der Statoil har kvoteforpliktelser de må oppfylle. Det gjør de blant annet ved å kjøpe CO2-kvoter i markedet.
CO2-KVOTER: Statoils raffineri på Mongstad er ett av de tre anleggene der Statoil har kvoteforpliktelser de må oppfylle. Det gjør de blant annet ved å kjøpe CO2-kvoter i markedet. Bilde: ØYVIND HAGEN, STATOIL
Camilla Aadland
11. aug. 2005 - 09:02
Vis mer

Det finnes flere europeiske handelsplasser for CO 2, med Nord Pool som en foreløpig nummer to i volum.

Kommunikasjonsdirektør Knut Lockert forteller at handelen på Nord Pool så langt går som forventet, men at det er svært stor forskjell i handelsvolum fra dag til dag.

– Det kan være nede i null enkelte dager, men det har også vært handlet 945.000 tonn på en dag, sier Lockert.

Høyere kraftpris

Han forteller at CO 2-handelen bidrar til at kraftprisen blir noe høyere enn den ellers ville ha vært. – Dette er blant annet fordi kullprodusenter i Danmark og Finland må kjøpe kvoter for deler av CO 2-utslippene sine. Dermed blir det dyrere å produsere kullkraft, og prisene blir høyere enn de ellers ville ha blitt, sier han.

Utenom børs

Handel med CO 2 har foregått også før den ble åpnet på børs, men da bilateralt. Det vil si at bedriftene enten har brukt meglere, som har forhandlet frem kjøp og salg, eller de har kjøpt direkte av hverandre. Fremdeles foregår mesteparten av handelen bilateralt.

Internasjonalt

Nord Pool har foreløpig fått 59 kunder fra elleve land som har inngått avtale om CO 2-handel. – Det er vi veldig fornøyde med, men her forventer vi også en økning. Jo flere som handler, desto bedre er det for likviditeten på børsen, mener Lockert.

Statoil var aller først ute med å utføre en CO 2- handel da Nord Pool åpnet for dette.

– For oss var det viktig å komme i gang tidlig for å høste erfaring med dette viktige miljøinstrumentet. Samtidig har vi jo også forpliktelser vi må oppfylle, forteller informasjonssjef Rannveig Stangeland i Statoil.

Erfaringen så langt er at det fortsatt er relativt få aktører som handler kvoter, men at det kommer nye til hver uke.

Prisfall

– Vi forventer at aktiviteten vil øke jevnt og trutt, noe som er positivt for omsetningen og likviditeten, mener Stangeland.

Det handles rundt en million tonn CO 2 hver dag i Europa. Prisen har vært oppe i 30 euro pr. tonn, men ligger i dag på rundt 20 euro pr. tonn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.