OLJE OG GASS

Kvitter seg med Goliat-andel

- Vi er nå i en situasjon der vi er gjeldfrie og har penger på bok. Dermed har vi ryggrad til å gå løs på planlagte letebrønner og håndtere funn, sier administrerende direktør Erik Haugane i Det norske oljeselskap til NTB.
- Vi er nå i en situasjon der vi er gjeldfrie og har penger på bok. Dermed har vi ryggrad til å gå løs på planlagte letebrønner og håndtere funn, sier administrerende direktør Erik Haugane i Det norske oljeselskap til NTB. Bilde: Anders J. Steensen

Nærmere 1,3 milliarder kroner er den samlede kompensasjonen Det norske oljeselskap får når de nå selger sin andel av Goliat-feltet til StatoilHydro.

- Vi har gjennom salget sikret oss finansiering for alle våre planlagte aktiviteter fram til 2012 og i tillegg skaffet oss finansiell handlekraft og fleksibilitet som kan gi nye muligheter i dagens marked, sier Det norske-direktør Erik Haugane.

Les også:

Til salgs lenge

Det har ikke vært noen hemmelighet at Det norske lenge har ønsket å kvitte seg med sin Goliat-andel.

Utbyggingen blir for dyr til at selskapet kan være med.

– Vår andel i prosjektet er på rundt 3,4 milliarder kroner. Det sier seg selv at et selskap som er verdt 2,7, milliarder ikke kan bidra til dette. I et slikt tilfelle kunne Petoro garantere for utbyggingen, så kan vi betale ned underveis, har Haugane tidligere sagt til TU.

Satser på egenopersjon

StatoilHydro overtar Det norskes 15 prosent (PL 229, PL 229B og PL 229C).

Salgssummen er 1,1 milliarder kroner etter skatt. Men ettersom transaksjonen har virkning fra 1. januar i år, og StatoilHydro tar på seg alle Goliat-forpliktelsene til Det norske fra denne dato, blir sluttsummen 200 millioner kroner ekstra.

Det norske selger sin andel i Goliat for å styrke sin finansielle posisjon og for å kunne løse de oppgaver selskapet vil påta seg i egenopererte lisenser i årene som kommer, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Byttehandel

Samtidig med Goliat-transaksjonen er de to selskapene blitt enige om lisensbytter:

Det norske overtar lisensandeler fra StatoilHydro i nærheten til feltene Jotun og Frøy. Det norske overtar en eierandel på ti prosent i PL 102, med unntak av de produserende feltene Skirne og Byggve. Denne lisensen ligger mellom Frøy og Jotun.

Det norske får også StatoilHydros 57 prosent i et utskilt område av lisens 169, like sør for Jotun.

I bytte får StatoilHydro ti prosent av lisens 265. Etter denne transaksjonen beholder Det norske 20 prosent i lisens 265.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.