ARBEIDSLIV

Kvinner skaper resultater

HÅNDTRYKK: Kvinner blir ofte underlegne når de forhandler med menn om lønn
HÅNDTRYKK: Kvinner blir ofte underlegne når de forhandler med menn om lønnBilde: Ole Ketil Helgesen

Undersøkelsen er gjort blant 600 ledere av MMI på vegne av Tekna.

Den ble utført før Avinor-bråket toppet seg med Randi Fleslands avgang i går.De som har erfaring med kvinnelige toppsjefer er mer positive enn de som ikke har.

- I en del bransjer der de har hatt kvinnelige ledere, er langt flere enn 40 prosent enige i at kvinner skaper gode resultater, sier Tekna-president Marianne Harg til tu.no.Søker kompetanse

Hun mener forklaringen er at kvinner er flinke til å skape resultater gjennom sine medarbeidere.

- Kvinner har en annen ledelsesform. De er mer åpne og upretensiøse og gir medarbeiderne større medansvar, sier hun.Mens menn er tøffere i stilen og durer fram som allvitende terriere, er kvinner i større grad villig til å innrømme at de ikke siter med alle svar selv. Dermed blir avgjørelser fattet på bedre grunnlag.Tekna-presidenten mener at flere kvinner må få linje- og resultatansvar. – Det vil gi resultater for bedriftene og eierne. Det vil også medføre at vi får et større antall kvinner med kompetanse og erfaring til å sitte i bedrifters styrer.Kjønn eller kjemiNår det stormer som verst rundt kvinnelige toppledere, som i Redningsselskapet med Monica Kristensen Solås og Avinor og Randi Flesland, tror ikke Tekna-presidenten at dette først og fremst har med deres kjønn å gjøre, men mer lederstil og personlig kjemi. Dessuten har Randi Flesland sørget for solide overskudd for staten.- Det er fortsatt veldig få kvinnelige toppsjefer. Derfor blir det også veldig tydelig når det stormer rundt dem som ledere, mener Harg.Hun ser heller ikke bort fra at mange av sjefene sliter med å bli respektert når det først blir konfliktsituasjoner.- Da blir det en kamp der tøffe beslutninger treneres og ikke aksepteres så lett. Dessuten er det tøffe kvinner som tar på seg vanskelige lederoppgaver. Lykkes de, hører vi lite.

Høye smellSterke kvinner får uriasposter, som blant annet i Avinor, der eierne har stilt krav om omstilling.

I slike prosessere vil det alltid oppstå gnisninger som kan utvikle seg til rene slagsmål. Når det da først smeller, blir desibelnivået desto høyere.

Spørsmålet

De spurte skulle ta stilling til følgende påstand: "Flere kvinner i ledelsen av norske bedrifter vil gi bedre resultater for bedriftene ".

14 prosent svarte at de var helt enige i påstanden, mens 27 prosent var delvis enig. Bare 19 prosent var helt uenig i påstanden.Svarfordeling:

  • Helt enig: 14 prosent
  • Delvis enig: 27 prosent
  • Verken enig eller uenig: 27 propsent
  • Delvis uenig: 9 prosent
  • Helt uenig: 19 prosent
  • Vet ikke: 4 prosent
Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.