DIVERSE

Kvikk-ofre får støtte

18. aug. 2000 - 14:48

Bakgrunnen for rapporten er at flere tidligere offiserer om bord på missiltorpedobåten KNM Kvikk i perioden 1987 til 1994 fikk barn med misdannelser. Ved rene tilfeldigheter ble fedrene oppmerksomme på at de alle hadde tjenestegjort om bord i missiltorpedobåten Kvikk i deler av det aktuelle tidsrommet. Fartøyet fikk montert en ekstra kraftig radiosender om bord for å øve elektromagnetisk krigføring.

Ingen har genfeil

Ingen av de 15 barna med ulike misdannelser som nå er undersøkt, har genfeil. Dette øker sannsynligheten for at fedrene fikk skader av å oppholde seg i nærheten av radiosenderen.

Fedrene krevde i 1996 at Sjøforsvaret tok ansvar. Da ble KNM Kvikk sendt til opphugging – etter at utstyret var demontert. Sjøforsvaret satte etter hvert i gang med et til dels banebrytende forskningsarbeid på tvers av flere faggrenser. Likevel ble det i mars 1998 konkludert med at tilfellene av klumpfot og andre avvik hos barna skyldtes statistiske opphopninger og tilfeldigheter.

Konfidensielt

Interessegruppa for Kvikk-ofre falt ikke til ro med svarene og fikk støtte av Statens strålevern. Stami ble satt til å utrede spørsmålene nærmere. Forskningssjef Tor Norseth i Stami vil ikke kommentere rapporten. – Den er foreløpig konfidensiell, men vil bli offentliggjort om en måned, sier han til tekblad.no.

Han opplyser likevel at rapporten ikke er noen motvekt til Sjøforsvarets gransking fra 1998. – Det er heller snakk om en videreføring.

Stami har samarbeidet med internasjonale eksperter, men Norseth vil ikke si om det er de samme som bisto Sjøforsvaret i deres granskinger i 1997/98 eller om det er snakk om andre.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.