BAUMA 2022

Kvasse tenner fra Jæren finner markeder i hele verden

Når anleggsmaskinbransjen fra hele verden samles til Bauma-utstillingen i Tyskland, er det en selvsagt plass å være for norske KVX. Herfra finner tennene fra Kvernaland til gravemaskiner og hjullastere markeder i hele verden.

Administrerende direktør Carsten Bo Andersen på KVX-standen på Bauma i Munchen denne uka.
Administrerende direktør Carsten Bo Andersen på KVX-standen på Bauma i Munchen denne uka. Foto: Jarle Skoglund
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
26. okt. 2022 - 10:59

Det er et internasjonalt «crew» som møter de besøkende på KVX-standen under ukens verdensutstilling for anleggsmaskiner i München. For selv om produksjonen skjer på Jæren med solide røtter i det gamle Kverneland-konsernet, selges om lag 60 prosent av omsetningen utenlands.

Administrerende direktør Carsten Bo Andersen forteller til Veier 24 at for dem er det en selvfølge å være på plass med egen stand på Bauma.

– Vi er et veldig internasjonalt selskap, med ansatte fra hele verden, og her møter vi våre kunder, forteller han.

– Vi var her med egen stand første gang i 1998, og siden har dette vært en fast møteplass for oss. Miljøet for den typen produksjonsbedrift som vi er, er ganske lite i Norge, og her får vi både impulser fra konkurrenter og kunder.

90 prosent av produksjonen skjer i Norge

KVX eies i dag av Komatsu-konsernet, og en del av salget skjer gjennom forhandlere i Norge og ellers i verden.

– Det er veldig nyttig for oss å være en del av et internasjonalt konsern, særlig i arbeidet med å nå ut i markeder som Australia, Amerika, Afrika og Midt-Østen. Men vi er veldig stolte over å være norske, og at rundt 90 prosent av produktene våre produseres på fabrikken på Jæren.

Krig og strømpriser påvirker

Corona-epedemi, Ukraina-krig og nå svimlende strømpriser har vært utfordringer også for KVX, sier Carsten Bo Andersen.

– Vi var på god vei inn i det russiske markedet før krigen startet, og over natta måtte vi kansellere ordrer verdt 24 millioner kroner. Siden har strømprisene vært et fordyrende element, og selv om vi med forskjellige grep har klart å redusere strømforbruket med over 20 prosent de siste månedene, så merker vi veldig godt en strømregning på over 250.000 kroner i måneden, forteller han.

– Men vi er vant med å få oss en på nesa innimellom, og har trening i å måtte snu oss om mot nye kunder og nye markeder.

En av nyhetene som KVX presenterer på Bauma, er en ny type skuffetenner spesielt for tunnellastere i gruveindustrien. Systemet er nå forsterket, for å tåle den juling de blir utsatt for på stuffen.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen påpeker at det ikke er en umiddelbar fare for krig.
Les også

– Vi bør være bekymret

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.