BYGG

Kvantumsrabatt til lagmannsretten

BRØYTING: Lagmannsretten skal ta stilling til om en entreprenør som urettmessig er forbigått i konkurransen om vintervedlikehold har krav på erstatning.
BRØYTING: Lagmannsretten skal ta stilling til om en entreprenør som urettmessig er forbigått i konkurransen om vintervedlikehold har krav på erstatning. Bilde: SCHRØDER, TOR ERIK

Dette er saken

I 2004 hadde Statens vegvesen kontrakter for vintervedlikehold og brøyting på anbud. Trafikk og Anlegg leverte rimeligste tilbud til ca. 70 millioner kroner for fem års vedlikehold og brøyting på en del av E18 gjennom Telemark.

NCC leverte tilbud på den samme strekningen og på en strekning gjennom Vestfold. NCC opplyste i tilbudene at om selskapet fikk begge kontraktene, ville de redusere prisen. NCC vant begge kontraktene.

Trafikk & Anlegg mener dette er brudd på lov om offentlige anskaffelser og saksøkte Statens vegvesen med krav om erstatning for tapt fortjeneste.

I tingretten fikk Trafikk & Anlegg medhold i at Vegvesenet ikke kunne slå de to kontraktene sammen og få rabatt. Men tingretten ville ikke gi saksøker erstatning.

Saken følges nøye. Den kan få vidtrekkende konsekvenser.

– Dette er en viktig prinsipiell sak fordi den både gjelder lovligheten av å blande sammen to saker og konsekvensene når det er gjort feil, sier advokat Brynjulf Næss hos advokatfirmaet Kluge.

Næss representerer Trafikk & Anlegg, og mener det er gode muligheter til å nå frem med ankesaken.

Anket

– Høyesterett har stilt et vesentlighetskrav for om det skal betales erstatning. Vi mener tingretten har stilt for strenge krav og at dette er vesentlig, slik at Trafikk & Anlegg har krav på erstatning.

Kravet på 14 millioner kroner skal dekke tapt fortjeneste fra kontrakten på 70 millioner kroner.

Debatt

Statens vegvesen har sluttet å akseptere tilbud om å slå to eller flere kontrakter sammen, ifølge Næss.

– Det ble bestemt før dommen i tingretten falt, men det var såpass mye debatt rundt dette at jeg tror nok denne saken kan ha spilt en rolle, sier han.

Det er satt av en dag til saken i Borgarting lagmannsrett.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.