MENINGER

Kvantespranget

Hydrogenforskerne har ført en slumrende tilværelse siden luftskipet Hindenburg gikk i lufta og over natten kvelte interessen for hydrogen. Men ved starten av et nytt årtusen er den flyktige - og brennbare - gassen blitt et hett tema. USA, EU og Japan bruker enorme ressurser på visjonen om hydrogensamfunnet og lar milliardene risle over forskningsmiljøene. Her hjemme er innsatsen langt mer beskjeden, men det begynner å røre på seg.

For en gangs skyld har vi en statsråd med vyer utover én stortingsperiode. Olje- og energiminister Einar Steensnæs vil at Norge skal ta et kvantesprang over til hydrogensamfunnet. På et møte i Norges tekniske vitenskapsakademi i mars varslet han at han ville fremskynde innføringen av hydrogen i Norge. Han venter at vi allerede i 2010 kan se en park av hydrogenbiler. Steensnæs lovte at regjeringen vil støtte forskning og utvikling rundt produksjon og bruk av hydrogen og legge til rette for at norske forskere samarbeider med ledende miljøer i USA og Europa.

Norsk Hydro går i bresjen når de tar i bruk hydrogen som lager og drivstoff på Utsira (se side 10). Prosjektet vil gi selskapet svært nyttig erfaring i å håndtere og utnytte hydrogen. Konsernet ser potensial der andre ser kostnader. Hydro har lang tradisjon i å se på lang sikt.

Som energiland har Norge en gyllen anledning til å spille førstefiolin i hydrogenorkesteret. Norske forskningsmiljøer og bedrifter har kunnskap om hva som skal til for å utnytte fossil energi og elektrisk energi. Hydrogen er en naturlig forlengelse selv om gassen unektelig byr på utfordringer. Som det letteste grunnstoffet med det minste volumet, er den svært flyktig, og den krever stor lagerplass. Hydrogen i energiproduksjon kan bli en vinner for norske bedrifter.

Tiden er moden for en storstilt norsk satsing på hydrogen med forpliktende rammer frem til 2010. Glem maksimalprisene på barnehager. Bruk heller milliardene på å utvikle hydrogensamfunnet. Det vil barna ha mye større nytte av når de blir voksne.

Glem maksimalprisene på barnehager. Bruk heller milliardene på å utvikle hydrogensamfunnet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.