MENINGER

Kvalitet med Quale

Sivilingeniør Sverre Quale har jobbet med sikkerhet og kvalitet i en årrekke. Han var ferdig utdannet ved NTH i 1982.
Sivilingeniør Sverre Quale har jobbet med sikkerhet og kvalitet i en årrekke. Han var ferdig utdannet ved NTH i 1982. Bilde: odin/dep

TU-KOMMENTAR

Av Tore Stensvold, Nettredaktør

Mini-CV

Sverre Quale ble er utdannet sivilingeniør fra NTH i Trondheim i 1982. Han var vitenskaplig assistent ved NTH/Sintef i perioden 1983-84, senioringeniør ved Kongsberg & McDermott Engineering i perioden 1984-86 og avdelingsleder i Vicon Grøner AS 1986-90. I 1990 ble han tilsatt som leder for sikkerhetsseksjonen i Saga Petroleum ASA, i Divisjon for teknologi og utbygging. Quale ble i 1999 tilsatt som direktør for Statens jernbanetilsyn. I 2002 ble han ansatt i Avinor AS (tidligere Luftfartsverket), som direktør for ”Sikkerhet, kvalitet og miljø" før han i mai 2003 ble direktør for Statens havarikommisjon for transport. 18. april 2006 begynner han som direktør i Avinor.

Det synes å være konklusjonen på utnevnelsen av Sverre Quale som Randi Fleslands arvtager som Avinor-kaptein.

Både folk innenfor og utenfor Avinor slutter opp om valgt av Quale.

Den 49 år gamle sivilingeniøren kjenner godt til flyfart.

Fram til 18. april – når han går inn Avinor-døra som sjef – er han direktør for Statens havarikommisjon for transport (SHT). Det inkludere r også fly. Og det var arbeidet med flysikkerhet som fikk ham inn i toppjobben som direktør i SHT. Quale gjorde seg positivt bemerket som ansvarlig for sikkerhet, helse og miljø i det som tidligere het Luftfartsverket, nå kjent som Avinor.

Før den tid klarte han å hisse på seg en drøss skinneglade jernbanefolk. Quale kom i 1999 fra oljebransjen og inn som direktør i Statens Jernbanetilsyn. Det ble ikke godt mottatt blant jernbaneetusiaster at en oljesleika sivilingeniør skulle mene noe kvalifisert om jernbane. Men Quale kan mye om sikkerhet. Det var også sikkerhet han jobbe med i Saga petroleum – nå oppslukt av Hydro.

I fjor gikk han høyt ut mot Avinor og ledelsen. I en rapport fikk Randi Flesland og Avinor det glatte lag for sitt sikkerhetsarbeid over flere år. Det rammer også dagens styreleder, Andes Talleraas. Men styrelederen roser sin ny-ansatte:

- Styret i Avinor er svært tilfreds med å ha funnet en kandidat som fyller kravene vi har satt til sikkerhetsfaglig kompetanse. Quale har de beste forutsetninger for å videreutvikle sikkerhetsorganisasjonen Avinor, sier Anders Talleraas ifølge en pressemelding fra Avinor.

Havarikommisjonens rapport tok for seg hele spareplanen og omorganiseringsarbeidet Take Off 05” som Randi Flesland og Avinor har lagt enorm prestisje i og jobbet intenst med siden 2003, da Luftfartsverket ble til Avinor.

Mange flygeledere og Avinor-ansatte klappet for Quales konklusjoner. Det synes også i kommentarene til flygelederne da utnevnelsen ble kjent: - Vi er strålende fornøyd med valget av Sverre Quale. Det er veldig positivt at det kommer noen med skikkelig faginnsikt når det gjelder flysikkerhet, sier Rolf Skrede til Aftenposten.no.

For Quale kan hans egen rapport fra i fjor være et godt utgangspunkt for sitt arbeid med Avinor og en konstruktiv dialog med de ansatte.

«Ledelsens holdninger til sikkerhet synes ikke å stå i forhold til selskapets visjon og overordnede sikkerhetsmålsettinger.» Det sto det å lese i Quales rapport i fjor.

For styret og ansatte kan de lett måle hans evner til å leve som han lærer – eller lærte. De sitter med fasiten – som han selv laget.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.