NYHETER_BYGG

Kvalitet framfor billig-bygg

KOMPLETT: Omtrent slik vil Trallfagården se ut når nybygget til høyre står klart.Kanskje blir byggemåten en ny trendsetter i bransjen
KOMPLETT: Omtrent slik vil Trallfagården se ut når nybygget til høyre står klart.Kanskje blir byggemåten en ny trendsetter i bransjen Bilde: ARKITEKTKONTORET VEST
Leif Haaland
10. mai 2006 - 12:06

8000 kvadratmeter kontorlokaler skal etter planen stå ferdig i Løwenstrasse på Forus 1. april neste år.

Både tiltakshaver og alle involverte parter vil sette opp tre bygg som skal være topp moderne – også om 10 år.

Det høres ut som en aprilspøk. Men adm. direktør Tor Johan Finne i Trallfa Industrier ser ikke noe spesielt i dette prosjektet:

– Vi bygger alltid moderne bygg. Vi har erfart at vi tjener penger på å ha kvalitet i førersetet! Vi vil være i forkant av den teknologiske utvikling. Faktum er at våre bygg bare er marginalt dyrere enn andre bygg. Gjennom byggets levetid mener jeg at gode løsninger og et godt innemiljø fører til høyere produktivitet. Og det er det vi alle lever av, sier han.Alle må være med

Finne presiserer at det er viktig å ha alle aktører med i hele plan- og byggeprosessen. Det er viktig å se helheten. Gode enkeltelementer alene er ikke nok.

– Vi sier at vi ønsker det beste. Presser du prisen, går det fort på kvaliteten løs. Men når erfarne aktører løser oppgavene i fellesskap, blir resultatet tilnærmet optimalt. Derfor blir kostnadene rimelige selv om du forlanger beste kvalitet hele veien!

Trallfadirektøren har et tett samarbeid med YIT Building Systems. Det er teknisk sjef Odd Drage som passer på den tekniske helheten. Likevel vil Finne ha en frittstående ekspert i tillegg som kan stille inkvisitoriske spørsmål uten å tenke på de økonomiske konsekvensene. Derfor engasjerer han spesialrådgiver i innemiljø, Gaute Flatheim, Flatheim AS.

– Han sparker oss alle på skinneleggen og bidrar til kvalitetssikring av bygget. Enkle, billige løsninger er dårlig økonomi, sier Tor Johan Finne.

Felles mål

– For aller første gang i min 42-årige karriere opplever jeg at alle parter i en stor byggesak har felles agenda. Alle sitter på samme side av bordet! Byggene skal ligge helt i tet med tanke på inneklima, energi, estetikk og funksjonalitet. Byggene skal gagne både de reelle brukerne og utbygger best mulig. Dette er en stor utfordring, sier Flatheim. Han har lenge kritisert bransjens bruk av billige løsninger, men innrømmer villig at han selv ikke har oversikt over hele spekteret. Han stiller seg derfor nå lagelig til for hogg, men er ikke redd for å falle for eget grep.

– Det står i kontrakten at jeg skal godkjenne alle produktene. Det gjelder alle materialer, golv, himlinger, isolasjon, lim, maling, ventilasjonsløsninger, energiløsninger, møbler osv. Derfor må jeg støtte meg på spesialister i mitt kontaktnett der egen kompetanse ikke er tilstrekkelig oppdatert, sier han.

Sivilarkitekt Kenneth Aas i Arkitektkontoret Vest AS ser på dette teamarbeidet som en spennende prosess som også kan påvirke arkitekten. Eksempelvis ble det ikke benyttet utvendig solskjerming på første byggetrinn. Det kommer nå. Aas benytter innemiljøspesialistens betegnelse «Et klagefritt kontorbygg» og mener det er en fordel for både entreprenør, leietakere og byggherre at alle involverte er med fra starten.Se totaliteten

Teknisk sjef Odd Drage i YIT Building Systems AS har totalentreprisen for den tekniske pakken til nybygget, mens Kruse-Smith AS har totalentreprisen for selve bygget.

– Vi leverer byggets motorvei. Vi prøver å vurdere hvordan bygget skal benyttes nå og i fremtiden. Vår fordel er at vi har alle tekniske fag selv slik som rør, IT, el, sikkerhet, AV, ventilasjon og kjøling. Da er det mye enklere å se sammenhengen mellom de enkelte fag og koordinere disse, enn om du måtte forholde deg til en rekke underleverandører, sier Drage.

Eksempelvis er vannbåren varme et naturlig valg. Ventilasjonen er basert på YITs KlimaTak og nyutviklede filtre skal sikre minimal påvirkning av forurensninger fra uteluften til innemiljøet.

– Trallfa bygger for et helseriktig innemiljø som aktørene skal kvalitetssikre, sier Gaute Flatheim.

Les mer om: